• Fri. May 20th, 2022

CNTech News

Senaste tekniska nyheter och uppdateringar

Zijn laserprojectoren echt $ 3.000 waard?

May 14, 2022


Een laserprojector in een donkere kamer schijnt licht onder een extreme hoek
Josh Hendrickson

ik heb een beoordeeld $ 2.800 ultra-short throw (UST) laserprojector twee jaar geleden en noemde het zo goed dat ik er een zou kopen. Natuurlijk moest ik die review-eenheid terugsturen, waardoor ik voor de moeilijke beslissing stond: geef ik het geld uit? Ik deed. En na twee jaar kan ik gerust zeggen dat het het waard was.

Ik heb momenteel twee UST-laserprojectoren in huis, beide gemaakt door VAVA. De eerste is het origineel $ 2.800-model Ik beoordeelde, die ik uiteindelijk kocht voor mijn woonkamer. Ik heb er nog een in de kelder in bruikleen als beoordelingseenheid, de bijgewerkte $ 3.500 VAVA Chroma (let op die recensie komt binnenkort). VAVA is verre van het enige bedrijf dat maakt UST laserprojectoren, maar ze hebben allemaal een paar dingen gemeen. Over het algemeen kosten de “betaalbare modellen” ongeveer $ 3.000 (geef of neem $ 500); ze ondersteunen doorgaans geen natuurlijke 4K en gebruiken in plaats daarvan opschaling. Bovendien kunnen ze meestal afbeeldingen van 100 tot 150 inch maken.

Die kosten zijn natuurlijk exclusief een projectiescherm – daar moet je extra voor betalen of aan de muur projecteren. Die laatste optie werkt goed genoeg, maar levert wel een aantal problemen op waar ik later op in zal gaan. Het volstaat te zeggen; een UST laserprojector is niet goedkoop. Maar mijn tijd om met hen samen te leven, heeft de prijs keer op keer gerechtvaardigd.

De dood van bioscopen

Een gigantisch 120 inch scherm met daarop 'Finding Neo'
Josh Hendrickson

Als je mijn vorige recensie hebt gelezen, heb je misschien gezien dat ik het beëindigde door te zeggen dat ik de projector wilde kopen, maar mijn vrouw was het daar niet mee eens. Ze vond het niet geslaagd voor onze test “wat kunnen we nog meer kopen voor dit geld”. En met een zo hoog prijskaartje, moeten we het eens zijn om het geld uit te geven.

Dus wat is er veranderd? De pandemie natuurlijk. Mijn vrouw en ik houden van bioscopen, en een tijdje was gaan geen optie. En het was niet eens duidelijk wanneer we weer zouden gaan. En natuurlijk begonnen we na te denken over hoeveel geld we bespaarden door dure tickets en zelfs duurdere popcorn en frisdrank te missen.

Dus besloten we dat als we niet naar de bioscoop konden, we de bioscoop naar huis zouden brengen. We hebben al een 7.1 surroundsysteem; we hadden gewoon een echt episch scherm nodig. 100-inch tv’s zijn vaak duur vanaf $ 4.000 en gaan voor zoveel als $12.000 of meer. Als we zoveel gaan uitgeven, ziet de projector van $ 3.000 er opeens niet bizar uit.

Dus zijn we begonnen met het kopen van de VAVA-projector en die in de woonkamer te plaatsen. We raken gemakkelijk 120 inch met de juiste plaatsing en hadden waarschijnlijk groter kunnen zijn. In ons huis in ranchstijl uit de jaren 50 staat onze bank op slechts een paar meter afstand van de projector, en het voelt echt alsof we weer in een bioscoop zijn. Minus de dure muffe popcorn – wij leveren die van onszelf voor goedkoper.

Het is beter dan een echte tv

Een gigantisch 100 inch scherm met een Google interface
Josh Hendrickson

Het nadeel van het bezitten van een ouder huis zoals het mijne is dat het niet is ontworpen voor moderne grote tv’s. Mijn woonkamer heeft een lange rechthoekige vorm, met een open haard aan een van de “korte zijden” en een gigantische reeks ramen aan een van de “lange zijden”.

Om een ​​beeld op de muur te stralen of ruimte te hebben voor een grote tv, moet onze bank naast de open haard staan, of onhandig halverwege tussen die en de muur, of voor de grote ramen. De schoorsteenroute is gewoon te onhandig om te overwegen, dus onze bank staat voor de ramen. Onze tv is altijd aan de muur over die ramen gegaan, waardoor een groot probleem ontstond: verblinding.

Als we de jaloezieën niet sloten EN de gordijnen sloten, was onze tv overdag bijna niet te zien. Het enige wat je ziet is een oogverblindende schittering en niets van de actie. Het sluiten van de gordijnen en ramen werkte ook niet altijd; onze ramen zijn enorm en zelfs het dikste materiaal houdt niet al het licht tegen.

Je zou denken dat een projectorsysteem slechter af zou zijn, omdat licht doorgaans de vijand is van projectoren. Maar UST-projectoren zijn ongelooflijk helder en zeer dicht bij het scherm. Zelfs in een lichte kamer kun je een redelijk beeld krijgen. En het beste van alles, die opstelling elimineerde de schittering. We kunnen er overdag naar kijken! Toegegeven, sommige details zijn vervaagd zonder een goed scherm. Maar vervaagde details zijn beter dan verblinding die elk detail verhindert.

Een ander belangrijk voordeel is dat we onze muurruimte terugkrijgen. Met een traditionele tv krijg je een grote zwarte plaat op je muur die alles blokkeert. Maar met ons projectorsysteem is de muur leeg als we niet naar een show of film kijken. We kunnen kunstwerken ophangen of iets anders dat we willen. Als we een projectiescherm aan de muur hadden gemonteerd, zou dat voordeel teniet zijn gedaan. Maar we gingen een andere weg in, omdat we besloten om een ​​projectiescherm te kopen.

Een projectorscherm kan een noodzaak zijn

Een scène uit 'Spider-Man: Into the Universe' helder geprojecteerd op een muur
Josh Hendrickson

Voor volledige transparantie hebben we nu meer dan $ 3.000 uitgegeven aan onze projectorconfiguratie. De eerste zes maanden projecteerden we rechtstreeks op onze muur. Maar dat was om twee redenen niet ideaal. Ten eerste: we zijn kleurrijke mensen en onze levende muren zijn groenblauw. U wilt projecteren op een wit oppervlak om nauwkeurige kleuren te krijgen. Verrassend genoeg deed het niet zoveel pijn als je zou denken, zoals je op de afbeelding hierboven kunt zien.

Maar ook, en ik weet dat dit een terugkerend thema is, is mijn huis oud en als zodanig onvolmaakt. De muren hebben kleine onvolkomenheden die je anders niet zou opmerken – totdat je probeert er een afbeelding op te projecteren. In plaats van een perfecte 16:9 rechthoek bij het kijken naar een film, kregen we een golvende, bijna rechthoek. Geen deal-breaker, let wel, maar nog steeds een merkbare ergernis.

En hoewel we overdag eindelijk tv konden kijken, werd het wat weggespoeld tenzij we de gordijnen dicht deden. Een omgevingslicht afwijzend (ALR) scherm lost al die problemen op. Zoals de naam al doet vermoeden, “weigeren” ALR-schermen ongewenst licht (zoals verblinding door zonlicht en bovenlichten) en kaatsen het projectorlicht naar u terug. Dat geeft het beeld een helderder, kleurrijker uiterlijk dat lijkt op wat je zou krijgen met een tv. Het ALR-scherm loste alle problemen op, en op alle, behalve de helderste dagen, kunnen we zonder problemen kijken met de gordijnen open.

ALR-projectorschermen kosten doorgaans meer dan standaardopties, maar ze zijn in prijs gedaald. Nu het nog kan vind ze voor $ 660bijvoorbeeld sommige merken ga voor minder dan $ 500. Maar als u een scherm met vaste montage krijgt, vooral bij 100 inch of meer, bent u weer terug bij de klacht “bedek uw muur” met tv’s. Het is een dunnere hoes en grijs kan beter opgaan in je muur, afhankelijk van je decoratiekeuzes, maar dat wilden we niet.

Dus voor onze woonkamer hebben we een vloerverhogend 120 inch ALR-scherm die zich verbergt als we hem niet gebruiken. Als we de projector aanzetten, gaat het scherm automatisch omhoog. En als de projector uit staat, zakt hij in zijn doos. Met die opstelling en ons 7.1 surroundsysteem ziet en klinkt onze woonkamer als een bioscoop. En dat is maar goed ook, want we willen niet terug naar het theater.

Een bioscoop bij u thuis

Een voorbeeld van een ALR-scherm overdag.
Josh Hendrickson

Ik kan niet onderschatten hoe goed de combinatie van een ALR-scherm en UST-projector eruitziet. Het voelt alsof ik in een theater ben, alleen heb ik geen last van de ergernissen. Ik hoef geen stomme hoge prijzen te betalen voor popcorn en frisdrank. Niemand staat recht voor me op op een cruciaal punt in de film. We kunnen pauzeren als we moeten staan! En ik kan er zeker van zijn dat ik de telefoon van een vreemde niet zal horen rinkelen, gevolgd door een echt gesprek tijdens de film.

Maar denk er even over na. Stel je voor dat je naar het theater zou kunnen gaan voor alles wat je op tv ziet. De beste Netflix-shows draaien in mijn bioscoop. Samen met De Mandaloriaan, Star Trek: Stange New Worldsen de bibliothecarissen, een show die ik keer op keer zou kijken op een gigantisch scherm. Maar het zijn niet alleen tv-programma’s en films die hiervan profiteren. Ik heb ook spelsystemen.

Als je een hardcore gamer bent, ben je het misschien niet met me eens. Maar gamen op mijn projector is prima. Nee, het ondersteunt geen 120 FPS en er is een klein beetje latentie. Die latentie is echter maar heel klein, en ik speel Rocket League altijd op mijn projector. Ik bewaar mijn Xbox Series X en PS5 op mijn gaming-tv om het meeste uit elke NextGen-functie te halen. Maar voor mijn PS4 en Xbox One is gamen op groot scherm de beste game.

En als ik een kans wil wagen op een film waarvan ik niet zeker weet of ik hem leuk zal vinden, is het zoveel leuker om hem op mijn grote scherm te bekijken. Of ik krijg de perfecte theaterervaring met een geweldige film, of ik heb er geen spijt van dat ik $ 50 heb uitgegeven om te geven The Matrix: Opstandingen een kans toen het een totale teleurstelling bleek te zijn (schokkend). Ik zou die film waarschijnlijk niet eens hebben afgemaakt op een 55-inch tv, maar met mijn 120-inch opstelling had ik tenminste van de beelden kunnen genieten.


Ja, ik heb bijna $ 5.000 uitgegeven aan mijn thuisbioscoopopstelling. Als ik eerlijk ben, hoe duur ze ook zijn, ik zal mijn kosten niet alleen in bioscoopkaartjes terugverdienen. Als ik nu met mijn gezin een film wilde zien, zou ik gemakkelijk $ 100 per nacht kunnen uitgeven. Enkel maar even nakijken in bij AMC, Ik zie dat kaartjes voor ons vieren maar liefst $ 83 kosten vóór de snacks. Ik moet 50 films overslaan om de kosten te evenaren.

Maar ik haal veel meer uit mijn setup dan alleen films; Ik kijk ook tv-programma’s, speel games en sluit af en toe mijn laptop aan of laat foto’s zien. Ik genoot af en toe van de bioscoopervaring; nu krijg ik het elke dag, en het is fantastisch.

Het meest veelzeggende is echter mijn vrouw. Ze was aanvankelijk tegen de aanschaf van de projector, hoewel ze had gezien hoe geweldig het was toen we een testapparaat hadden. Maar toen ze me dit artikel zag schrijven, stelde ze voor dat het een stuk korter kon. Ze zei: “schrijf gewoon, ‘ja, het is’ en publiceer dan.” Het is moeilijk om daar tegenin te gaan.

fbq('init', '1137093656460433'); fbq('track', 'PageView'); },3000);