• Fri. May 20th, 2022

CNTech News

Senaste tekniska nyheter och uppdateringar

Wat is een Ethernet-kabel?

May 14, 2022


Close-up van een menselijke hand die een ethernetkabel verbindt met een router
Proxima Studio/Shutterstock.com

Als je ooit hebt gewinkeld voor thuisnetwerken, is de kans groot dat je hebt gehoord over Ethernet-kabels. Maar waar zijn ze voor, waarom zou je ze willen gebruiken en hoe verschillen ze?

Een betrouwbare netwerkverbinding

Een Ethernet-kabel is een kabel die u aansluit tussen uw computer, TV, gameconsole of een ander apparaat en een router, modem of netwerkswitch. Het geeft uw apparaat toegang tot een lokaal netwerk of internet. Hoewel wifi een veelgebruikte manier is geworden om verbinding te maken met internet, een Ethernet-kabel kan zorgen voor een snellere en stabielere internetverbinding dan draadloos momenteel kan.

Ethernet-kabels gebruiken meestal RJ-45-connectoren aan beide uiteinden en kunnen wel 300 voet lang zijn. Bovendien zijn er geen upstream- of downstream-poorten in een Ethernet-kabel, dus u kunt elk uiteinde aansluiten op een router of uw computer.

Zoals gezegd worden Ethernet-kabels voornamelijk gebruikt om toegang te krijgen tot een lokaal netwerk of internet. Maar je kunt ze ook gebruiken om een ​​directe verbinding tussen twee apparaten tot stand te brengen.

Hoeveel beter is Ethernet via wifi?

De snelheid van een bekabelde verbinding hangt af van verschillende dingen, zoals die van de router snelheid, de categorie Ethernet-kabel (daarover later meer) en de mogelijkheden van uw apparaat. Dat gezegd hebbende, de meeste moderne Ethernet-verbindingen zijn in staat om routinematig 1 Gbps of hogere snelheden te leveren, sneller dan gewone Wi-Fi-verbindingen, zelfs wifi 6.

Bovendien, aangezien Ethernet-kabels een directe bedrade verbinding bieden, krijgt u een betrouwbaardere en consistentere ervaring dan Wi-Fi. U hoeft zich ook geen zorgen te maken over afstand tot een draadloze router of de obstakels daartussenin.

Afgezien van snelheid en betrouwbaarheidkan een Ethernet-kabel ook de verbinding van uw latentiewat van cruciaal belang is, vooral als u online games spelen.

Ten slotte kunnen Ethernet-kabels ook beter zijn voor: netwerk veiligheid en controle dan wifi. Omdat apparaten via een kabel zijn aangesloten, is het moeilijk voor buitenstaanders om toegang te krijgen tot uw netwerk of de gegevens ervan zonder fysieke toegang.

Categorieën Ethernet-kabels

Net als elke andere technologie, niet alle Ethernet-kabels zijn gelijk gemaakt. In plaats daarvan zijn er verschillende categorieën, elk met een ander niveau van mogelijkheden en functies, maar vooral de snelheid.

Terwijl u op zoek bent naar Ethernet-kabels, is het u misschien opgevallen dat ze gelabeld zijn: Cat-5, Cat-5e of Cat-6. “Kat” is hier een afkorting voor Categorie, en het nummer staat voor de specificatie die erdoor wordt ondersteund. Hoewel er kabelcategorieën zijn geweest van 1 tot 4, zijn ze ofwel verouderd of technisch niet erkend als onderdeel van de Ethernet-standaard. Dat betekent dat u zich geen zorgen hoeft te maken over iets onder Cat-5. Zelfs Cat-5 zelf is behoorlijk oud en wordt niet aanbevolen voor een nieuwe installatie, maar je vindt het misschien nog steeds in omloop of bestaande installaties.

De kabels van categorie 5 (Cat-5) kunnen gegevensoverdrachtsnelheden tot 100 Mbps ondersteunen en hebben een bandbreedte van 100 MHz, maar ze zijn niet afgeschermd. Afscherming helpt bescherm de kabel van elektromagnetische interferentie van een externe bron.

De Categorie-5e (Cat-5e) kabels zijn een verbeterde versie van de Cat-5. Het is geen officieel aangewezen categorie, maar de Cat-5e-kabels kunnen een snelheid tot 1 Gbps ondersteunen, een bandbreedte van 100 MHz en zijn gebouwd met een betere weerstand tegen overspraak. Cat-5e is de meest voorkomende Ethernet-kabel die u momenteel op de consumentenmarkt zult vinden.

Vergeleken met Cat-5e, een categorie-6 kabel is een grote stap omhoog. Hoewel ze zijn geclassificeerd voor snelheden van slechts 1 Gbps over langere afstanden, kunt u tot 10 Gbps halen op kortere afstanden tot 37 meter (121 voet). Dit is mogelijk door een betere afscherming en de hogere 250MHz bandbreedte.

Een snelle, betrouwbare verbinding

Cat-6 Ethernet-kabel 50 ft.

Deze Cat-6-kabel heeft bijna 100.000 Amazon-recensies en wordt geleverd met voldoende lengte om de verste hoeken van je huis te bereiken.

Categorie-6a is een meer geavanceerde versie van de Cat-6-specificatie. Het ondersteunt de dubbele bandbreedte van Cat-6 bij 500 MHz en tot 10 Gbps snelheden tot 100 meter.

Categorie 7 is een uitbijter. Het werd als standaard geratificeerd vóór Cat-6a, maar het is nog steeds niet veel gebruikt, ondanks het ondersteunen van snelheden van 10 Gbps tot 100 meter en een bandbreedte van 600 MHz. Een deel van de reden waarom Cat-7 niet zo populair is, is zijn eigen karakter. Het is ontwikkeld door een groep bedrijven en is geen Instituut voor elektrische en elektronische ingenieurs (IEEE) standaard. Het is ook niet goedgekeurd door Vereniging voor telecommunicatie-industrie (TIA). Bovendien gebruiken de Cat-7-kabels een gepatenteerde connector.

De categorie-7a is een vooruitgang ten opzichte van Cat-7 en ondersteunt snelheden van 40 Gbps tot 50 meter en 100 Gbps snelheden tot 15 meter. Helaas heeft het, ondanks dat het behoorlijk capabel is, hetzelfde lot ondergaan als Cat-7 omdat het dezelfde problemen heeft, omdat het een gepatenteerde standaard is.

Onder de TIA- en IEEE-goedgekeurde normen komen de Categorie-8-kabels na Cat-6a. Cat-8-kabels ondersteunen een bandbreedte tot 2000 MHz en zijn geschikt voor snelheden van 25 Gbps of 40 Gbps tot 30 meter. Het is zeker een verbetering, maar een Cat-8-kabel zal meestal duurder zijn dan lagere categorieën.


Houd er bij het overwegen van uw opties rekening mee dat u met de juiste hulpmiddelen kunt: knip je eigen Ethernet-kabels door zodat je altijd precies de juiste lengte hebt voor wat je nodig hebt.

VERWANT: Hoe u uw eigen aangepaste Ethernet-kabels van elke lengte kunt krimpen?