• Fri. May 20th, 2022

CNTech News

Senaste tekniska nyheter och uppdateringar

Wat betekent F2P? Uitleggen hoe gratis spelen werkt

May 14, 2022


Een gamer die Hearthstone speelt op een telefoon voor een desktop-pc.
Shift Drive/Shutterstock.com

Als je zelfs maar op afstand geïnteresseerd bent in gamen, ben je het acroniem F2P of de term ‘free-to-play’ tegengekomen. Wat betekent dit echter? Is het echt gratis, of zijn er verplichtingen aan verbonden? Laten we kijken.

Wat is F2P?

Free-to-play heeft verschillende dingen betekend voor verschillende mensen op verschillende tijden. De shareware van de jaren ’90 kan worden omschreven als F2P. Je hebt een game gratis gekregen, of in ieder geval het eerste deel ervan, maar om de rest ervan te krijgen, moest je een pony maken. Het was een goed systeem voor ontwikkelaars die hun naam naar buiten wilden brengen. Berooide gamers, inclusief je auteur, hebben iets gratis te spelen.

In zijn huidige vorm beschrijft F2P echter iets heel anders. Hoewel er gratis spellen zijn – waarvan sommige best goed – als we zeggen “free-to-play” (let op de koppeltekens), bedoelen we meestal spellen die werken volgens het freemium-model.

Het Freemium-model

In het begin betekende het freemium-model dat je gratis toegang kreeg tot een game, maar om erin te komen moest je betalen. Je zou bijvoorbeeld in een spel kunnen rondrennen met bepaalde basiswapens, maar om betere te krijgen of te upgraden moest je wat geld uitgeven via zogenaamde microtransactieswaar je een dollar of zelfs minder uitgeeft om een ​​specifiek in-game item te kopen.

Dit specifieke model was nooit erg populair onder gamers, en er zijn maar heel weinig voorbeelden van. Wat de meeste huidige freemium-spellen doen, is het spel gratis aanbieden en je in staat stellen om wapens en upgrades te verdienen door te spelen. De microtransacties zijn er nog steeds, maar in plaats van de game te ontgrendelen, versnellen ze je voortgang – vaak aanzienlijk. Houd er echter rekening mee dat dit een algemene opmerking is. Specifieke voorbeelden kunnen enigszins variëren.

Pokemon Gaanlaat je bijvoorbeeld het spel spelen, Pokemon vangen en munten verdienen, maar je kunt jezelf ook een voorsprong geven en een heleboel munten kopen voor echt geld. Team Fortress 2een spel ontwikkeld door Valve en beschikbaar op zijn Steam-platform, laat je gratis spelen, maar je kunt loot boxes kopen die een willekeurig aantal items bevatten, waarvan de meeste waardevol zijn voor gameplay.

Freemium is een interessant systeem voor zowel gamers als ontwikkelaars. Gamers krijgen een gratis spel, terwijl de uitgevers van het spel spelers krijgen. Hoewel ze het initiële aankoopgeld mislopen, wat voor AAA-games wel $ 60 of $ 70 kan zijn, krijgen ze in plaats daarvan een inkomstenstroom die in de loop van de tijd mogelijk meer kan uitbetalen.

Het probleem met F2P-games

Deze alternatieve inkomstenstroom is echter een enorme stimulans voor duistere zakelijke praktijken. Hoewel het freemium-model op het eerste gezicht best geweldig is, is er veel ruimte voor misbruik en zelfs meer voorbeelden hiervan. Gratis te spelen spellen maken gebruik van een aantal psychologische trucswaardoor je in een virtuele Skinner-box terechtkomt.

De Skinner Box

De Skinner-box – eigenlijk een operante conditioneringskamer genoemd, daarom noemen we het een Skinner-box – is ontwikkeld door BF Skinner, een psycholoog en gedragstherapeut uit het midden van de 20e eeuw. Hij voerde een reeks experimenten uit waarbij hij ratten met een hendel in dozen plaatste. Als de rat op de hendel duwde, kregen ze een beloning, meestal een voedselkorrel.

Zoals je je kunt voorstellen, zouden de ratten dit snel doorhebben en als een gek op die hendel drukken, zelfs als de beloning na een tijdje niet altijd zou komen. In zekere zin was het raken van de hendel net zo bevredigend als het krijgen van de beloning. Als je interesse hebt, kan dat lees meer over de experimenten van Skinner en wat ze ons vertellen over zowel ratten als mensen. Er is ook deze uitstekende presentatie door psychiater Dr. Ryan Black die dieper ingaat op de psychologie van dit alles.

Wat we van dit alles moeten onthouden, is dat in het geval van F2P-games jij de rat bent, en de game-ontwikkelaars hebben een groot aantal glanzende hendels in hun doos geplaatst. In plaats van een voedselpellet krijg je een mooie glanzende upgrade voor je in-game geweer of een glimmende trofee. Uiteindelijk ben je gewoon een rat die nieuwe hendels achtervolgt om te duwen om die rush van voldoening te krijgen.

De Skinner Box en F2P-spellen

Het is dat gevoel van voldoening en prestatie dat spelers door F2P-games drijft. Voor alle duidelijkheid: sommige games zijn veel manipulatiever dan andere. De ergste overtreders zijn de goedkope mobiele games die dertien in een dozijn zijn op markten zoals de Google Play Store van Android of de App Store van Apple voor iPhone en iPad.

Het zijn er veel, en er is een enorme churn in hun aantal – dus het heeft geen zin om specifieke voorbeelden te noemen – maar u kent waarschijnlijk het type. Ze bevatten vaak rudimentaire graphics en gameplay. In plaats daarvan vertrouwen ze bijna volledig op psychologische trucs om de speler bezig te houden en hopelijk verleiden ze hen tot het kopen van upgrades om dingen te versnellen.

Het goed opzetten van dit soort beloningsschema betekent dat de inkomstenstroom die je krijgt van een aangesloten speler een stuk hoger kan zijn dan die van een initiële aankoopprijs. In feite is het bedrijfsmodel van deze games vertrouwt erop dat je verslaafd raakt.

Zoals iedereen die er een heeft gespeeld kan getuigen, zijn games als deze belachelijk gemakkelijk om verslaafd aan te raken. Als je niet oppast, koop je in-game valuta om wat sneller af te werken of om iets eerder te ontgrendelen. Je wilt waarschijnlijk ver weg blijven van dit soort games.

Het zijn echter niet alleen goedkope mobiele games die dit uitproberen. Bijvoorbeeld de loot boxes van Team Fortress 2 zijn vrijwel een loterij omdat hun inhoud willekeurig is. Voordat je het weet, geef je een flink bedrag uit in de hoop een specifieke beloning te krijgen; het is gokken onder een andere naam.

Hoewel niet elke ontwikkelaar erop uit is om spelers verslaafd te maken, betekent de manier waarop mensen altijd geïnteresseerd zijn om meer van iets te krijgen, dat het heel gemakkelijk is om geld uit te geven om ontgrendelingen te krijgen, zelfs als je ze niet nodig hebt of wilt. Speel in ieder geval F2P-games als je wilt, maar pas altijd op dat je niet wegglijdt.