• Sat. Jul 2nd, 2022

CNTech News

Senaste tekniska nyheter och uppdateringar

Volgens de WHO stijgen de vaccinatiecijfers voor de kwetsbaren in Afrika.

Jun 24, 2022


De meeste landen in Afrika hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het vaccineren van twee kwetsbare groepen tegen Covid-19, maar nieuwe infecties kruipen omhoog naarmate de zomerreizen beginnen en sommige landen de volksgezondheidsmaatregelen versoepelen, zei de Wereldgezondheidsorganisatie donderdag.

Ongeveer de helft van de gezondheidswerkers en de 60-plussers zijn volledig gevaccineerd in 31 landen in de Afrikaanse regio van het agentschap, zei Dr. Matshidiso Moeti, de regionale directeur van de WHO, op een persconferentie. Dr. Moeti beschreef dat als een “indrukwekkende ommekeer” sinds eind 2021, toen slechts een derde van de gezondheidswerkers en 10 procent van de ouderen volledig waren ingeënt.

De WHO heeft voorspelde een scherpe daling in het aantal Covid-19-sterfgevallen dit jaar in de Afrikaanse regio met 48 landen, die het grootste deel van het continent beslaat.

De “marginale toename” van nieuwe infecties vorige week maakte een einde aan een periode van aanhoudende daling, zei Dr. Moeti.

Maar de vaccinatiegraad blijft in 14 Afrikaanse landen onder de 10 procent, waarschuwde ze, eraan toevoegend: “Als deze landen risico lopen, lopen we allemaal risico.”

Het bemoedigende nieuws over Covid-19 werd echter getemperd door waarschuwingen over de verspreiding van apenpokken, een virale ziekte die voorheen zelden werd gezien buiten een paar landen in Centraal- en West-Afrika. De 1.900 bevestigde gevallen van de huidige uitbraak zijn verspreid over 39 landen, waarvan acht in Afrika, zei Dr. Moeti.

Nigeria heeft 36 bevestigde gevallen gemeld, met kleinere aantallen in de Democratische Republiek Congo, de Republiek Congo, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Ghana, Kameroen, Benin en Marokko. Er zijn verdachte gevallen in sommige anderen.

Er zijn veel meer gevallen gevonden in Europa, het epicentrum van de huidige uitbraak, waar meer dan 1.500 gevallen zijn bevestigd in 25 Europese landen. Er zijn ook gevallen geweest bevestigd in de Verenigde Staten.

Dr. Moeti merkte op dat twee van de Afrikaanse landen met bevestigde recente gevallen – Ghana en Marokko – nog nooit apenpokken hadden gemeld. “Dit is duidelijk een ongebruikelijke situatie die steeds meer landen treft”, zei ze.

In tegenstelling tot het coronavirus is het niet bekend dat het apenpokkenvirus in de lucht blijft hangen; het verspreidt zich voornamelijk door direct contact met lichaamsvloeistoffen of zweren van een geïnfecteerde persoon of dier.

Het noodcomité van de WHO zal naar verwachting volgende week bijeenkomen om te beslissen of de uitbraak van apenpokken een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang vormt, een formele verklaring die zou kunnen leiden tot een gecoördineerde reactie tussen landen.

In Afrika zeggen de functionarissen dat ze tests aanschaffen en dringen ze er bij regeringen op aan om het testen op de ziekte op te voeren.

“Zo snel na de ongelijkheden die Afrika heeft ervaren met betrekking tot de reactie op Covid-19, erkennen we dat we ons geen mogelijke herhaling kunnen veroorloven”, zei Dr. Moeti. “We moeten goed voorbereid zijn.”