• Fri. Sep 30th, 2022

CNTech News

Senaste tekniska nyheter och uppdateringar

Varför Bluey är världens bästa TV-program för barn

Aug 11, 2022

När min första son var 3, såg han en av de sämsta konsensusanimerade filmerna, Planes: Fire and Rescue, ungefär fyra gånger i veckan.

För att vara tydlig är detta en konservativ uppskatta. En uppskattning utformad för att få mig själv att må bättre. En uppskattning för att få dig att tro att jag är mindre av en skräckförälder än vad jag faktiskt är. Det faktiska antalet? jag vet inte. Jag gör inte vilja att veta.

Barn har fruktansvärd smak i allt. Och, om de ges möjlighet, tenderar du att titta på samma sak – om och om igen – tills varje bildruta är utsmyckad som TV-burn-in, direkt på deras hippocampus. Jag vet. Jag har varit här. Vänner, jag har lidit.

Jag är här för att rädda dig från denna börda.

Jag är här för att berätta om Bluey.

Bluey är ett australiskt tillverkat TV-program för barn om en familj av antropomorfa hundar som går, pratar och beter sig som människor. Den hade premiär på ABC (Australiens version av BBC) redan 2018 och har sakta men säkert börjat ta över planeten sedan dess.

Bluey är det bästa tv-program för barn jag någonsin sett och jag är besatt av det.

Finns att se på Disney Plus i USA riktar sig Bluey till förskolebarn men jag tittar regelbundet på den med båda mina barn, nu 6 och 9 år gamla.

Jag definitivt har inte har regelbundet sett avsnitt av mig själv när barnen är i skolan.

Men om jag var När jag regelbundet tittar på avsnitt av Bluey själv när barnen gick i skolan skulle jag skylla på dess unikt lugnande estetik. Jag skulle berätta om dess engagemang för kvalitet i alla dess aspekter. Jag skulle säga att showen får mig regelbundet till tårar, med sina relaterbara, men ändå modiga insikter i familjelivet och sina lärdomar om hur det är att vara förälder – eller bara en del av en familj – på 2000-talet.

camping

Camping är mitt favoritavsnitt, men det finns så många klassiker!

Disney Plus

Ytnivåförklaringar av showens kvalitet gör den inte rättvisa. Bluey är en föreställning om en familj som gör vardagliga familjesaker, men det är utförandet som räknas. Ett avsnitt om att leka på en studsmatta med dina barn blir en tyst reflektion över hur arbetet oundvikligen inkräktar på glädjen i föräldraskapet. Ett avsnitt om en bebis första steg tvingar föräldrar att konfrontera farorna med att bli konkurrenskraftiga med andra mammor och pappor. Bluey är så känsligt balanserad att lektioner sällan känns påtvingade och berikas med humor som överskrider åldersgränser. Bluey är rolig oavsett hur gammal du är, och aldrig på ett – shhhh – det här är ett vuxenskämt blink-blink sätt, men på ett tillgänglig, demokratiskt sätt som håller alla ombord.

Vissa avsnitt når på en nivå som du verkligen inte förväntar dig. Ett avsnitt, med titeln Camping, utforskar den märkliga nostalgin hos en kortvarig semestervän. Jag snyftade mot slutet. Alla avsnitt där barnen klär ut sig till “mormor” är hysteriska och jag utmanar vilken mamma som helst att titta på Sleepytime och gå därifrån med torra ögon. Pappor kommer att hitta en förebild i Bandit, kanske den bästa pappan i tv-historien. Han är kreativ, charmig och får mig att utmana mina egna antaganden om vad det innebär att vara en effektiv pappa 2022. Bandit är nordstjärnan och vi är alla kvar i hans kölvatten.

I slutändan är Bluey den sällsynta föreställningen. Den talar direkt till föräldrar utan att fjärma barn. Den har lektioner att lära ut, men nedlåtande eller överskrider aldrig målet. Den är perfekt balanserad och går att titta på oändligt. Det har aldrig funnits ett barnprogram som Bluey, nästan varje avsnitt fungerar på samma nivå som en högkvalitativ Pixar-kortfilm. Se den omedelbart. Du kommer inte ångra det – “i verkligheten.”

Skyll bara inte på mig om dina barn börjar prata med australiska accenter.