• Sat. Jul 2nd, 2022

CNTech News

Senaste tekniska nyheter och uppdateringar

Tunika är ett äventyr i Zelda-stil som återuppväckte min kärlek till strategiguider

Mar 17, 2022

Som barn var jag besatt av Nintendos officiella spelarguider. Jag älskade att titta på kartorna, tipsen, tipsen och informationen i dem så att jag kunde använda det jag lärde mig nästa gång jag satte mig framför tv:n. Jag har en speciell förkärlek för Legend of Zelda: Ocarina of Time och Majora’s Mask-guiderna – utan dem skulle jag aldrig ha kunnat hitta alla hjärtbitar eller masker gömda i spelen.

Tack vare internet behöver jag egentligen inte spelarguider längre, eftersom det nu finns en användbar artikel eller video för nästan alla tänkbara pussel eller utmaningar. (Jag skäms över hur många Elden Ring-tutorials jag har googlat.) Och när du utforskar världen av Tunic, ett nytt spel från ett litet team och Chicory: A Colorful Tale-förlaget Finji, kommer du att behöva lite hjälp . Men du kanske inte behöver vända dig till internet för att få det: det finns en praktisk bruksanvisning som nästan är som en spelarguide inbyggd direkt i spelet.

Tunic är som att spela en gammaldags Zelda och ett spel från Elden Ring-utvecklaren FromSoftware som blandas ihop. Zelda-delarna: du startar spelet diskad på en strand och din karaktär är i en grön tunika, men istället för ett blondhårigt barn är du en söt räv. Världen är full av skattkistor. Efter lite utforskande hittar du ett svärd, en sköld och andra verktyg som bomber. FromSoftware-delarna: fiender är tuffa och kräver att du skickligt undviker deras attacker och smyger in dina egna när du kan. Längs dina resor kommer du att vila vid statyer med facklor för att fylla på dina hälsodrycker, även om fiender du har besegrat kommer att återupplivas när du gör det.

Det här kanske låter som bekant territorium. Men det som skiljer Tunic från nästan alla spel jag har spelat tidigare är att mycket av det har ett mystiskt, påhittat språk, vilket betyder att du inte alltid kan förstå text som verkar tala om för dig vad du ska göra. Träskyltar kan till stor del skrivas på spelets språk, vilket gör det svårt att veta om du är på väg åt rätt håll. När du hittar ett föremål kan den vanliga textrutan som identifierar det innehålla en serie otydliga tecken. Vissa föremål är ganska uppenbara – en pinne är ett vapen, medan dynamit exploderar – men du vet inte säkert förrän du provar dem. Det hela kan vara lite desorienterande.

Handboken i spelet kan hjälpa till att fylla i många av luckorna, och att dra upp den kräver bara en knapptryckning. Men mycket av det är också på Tunics påhittade språk, vilket tvingar dig att verkligen granska vad som finns på sidan för att försöka lista ut det.

Tack och lov är manualen en fröjd att bläddra i, med helsideskartor, vackra illustrationer av föremål och karaktärer och charmiga konstverk av spelets rävkaraktär, och alla gör det mycket roligt att gå igenom sidorna. Det finns också en del engelska (åtminstone för mig, som spelar i USA), men mängden varierar – vissa inforutor kan ha en hel mening engelska, medan andra kan innehålla bara ett enda ord.

Du har inte tillgång till hela manualen på en gång; du kommer att plocka upp sidor när du fortsätter att utforska världen. De är inte i ordning, men det du hittar har ofta en aning om något som är relevant för var du är, som en ny karta eller en sida som förklarar hur en mekaniker fungerar. Jag upptäckte att jag faktiskt gillade den långsamma ackumuleringen av kunskap, eftersom det hjälpte mig att inte känna mig alltför överväldigad av saker som jag inte hade sett eller kommit till ännu.

Jag har några klagomål. Jag lärde mig rent av en slump hur man uppgraderar viss statistik när jag råkade titta på något i inventeringsmenyn vid rätt tidpunkt. Kanske är uppgraderingsprocessen preciserad på en sida som jag inte har hittat ännu, men om den är det, tycker jag att den borde vara lättare att upptäcka. Och det tog mig lång tid att lägga märke till att kartor visade en mycket liten ikon av min karaktärs plats – om den ikonen var ännu lite större, skulle jag inte ha varit lika vilsen i början av spelet.

Men när jag spelade igenom Tunic, kom jag på mig själv med att använda dess bruksanvisning precis som jag använde de där Zelda-spelarguiderna när jag var liten. Jag bläddrade ständigt mellan kartor, studerade mekanik och fiender och gjorde till och med en paus bara för att beundra det utmärkta konstverket. Och varje gång jag såg glödande vita sidor i Tunics värld rusade jag fram för att ta tag i dem, ivrig efter att se vilka överraskningar som kan finnas inuti.