• Fri. Sep 30th, 2022

CNTech News

Senaste tekniska nyheter och uppdateringar

Stanna hemma föräldraskap: Varför pratar vi inte om de ekonomiska kostnaderna?

Sep 22, 2022

Den här historien är en del av Pengar alltsåen onlinegemenskap dedikerad till finansiell bemyndigande och rådgivning, ledd av CNET Editor at Large and So Money podcastvärd Farnoosh Torabi.

Välkommen till So Money Hot Mic, en kolumn varje vecka om mina senaste ekonomiska funderingar.

Jag är ny på TikTok och algoritmen känner mig inte riktigt än. Det fortsätter att mata mig hemmamamma innehåll. hashtaggen #stanna hemmamamalivet är på trend med över 778 miljoner visningar av innehåll från heltidsanställda vårdgivare. Vissa föräldrar delar kamp som ensamhet. Andra visar hur de strukturerar sina dagar för att inkludera ett träningspass.

Sedan finns det en från maken till en hemmamamma, med nära en miljon “gilla-markeringar”. Vaxande poetisk om varför fruar borde stanna hemma för att “hantera affärer”, säger han, “jag vill inte att hon ska jobba.” Och samtidigt som han erkänner det enorma ansvaret för att vara en “hemmafru”, avslutar han med en nedsättande notering att de flesta kvinnor som stannar hemma är smarta nog att “hålla det tyst och låta mannen där ute som får all degen att tro att han springer sh… .”

Stanna hemma-föräldraskap, oavsett om du väljer att utöva det på grund av personliga värderingar, kulturellt tryck eller på grund av de höga kostnaderna för barnomsorg (eller allt ovanstående), är en verklig dragning som jag förstår och respekterar. Utan expansiva program för gratis förskola och betald föräldraledighet ger det nuvarande systemet lite stöd för arbetande föräldrar.

Min man och jag har två små barn, och vi pratar ibland om hur livet kunde bli lättare om en av oss lämnade vårt jobb och blev den primära vårdgivaren. Det är oftast efter en lång vecka utan barnomsorg, ett sjukt barn och en hög med smutstvätt.

Farnoosh på golvet med sina två barn som klättrar på henne med leksaker

Glad föräldraskap. Jag med mina två barn.

@farnooshtorabi Instagram

Men om du har följt min podcastdu vet min syn på detta, som inte alltid är populärt: Att vara hemmaförälder är ett riskabelt drag och inte något jag gillar att rekommendera.

Varför? I grunden beror det på att jag bryr mig om ekonomiskt oberoende. I många fall, partnern som inte tjänar någon lön (vanligtvis en kvinna) har liten eller ingen ekonomisk autonomi i förhållandet. Och även om jag förstår att inte alla kan eller vill prioritera sin ekonomiska frihet, blir jag nervös över alla hushållsmodeller som gör en vuxen ekonomiskt försvarslös och beroende.

Ibland får jag mejl från min publik med frågor som dessa:

  • Jag tror att stanna hemma är det bästa draget för min familj både personligen och ekonomiskt, men kommer jag att fatta rätt beslut för mig själv?
  • Vad händer om min make blir sjuk och jag plötsligt är ansvarig för att betala räkningarna?
  • Tänk om vi skiljer oss och eftersom jag har skjutit upp all ekonomi till min arbetande make, är jag vilsen och fast?

Nyligen fick jag ett meddelande från Sabrina, en 50-årig trebarnsmamma från Kalifornien. Hon skiljde sig från sin man, men hade inte tjänat egna pengar under äktenskapet. “Jag har i första hand varit hemmamamma, vilket av sådana klyschiga skäl förlamade mig ekonomiskt. Jag håller på att skiljas. Mitt exs karriär skjuter i höjden, medan jag känner mig som en hemmafru på 1950-talet … i mörkt och börjar från början”, skrev hon.

Ungefär 11 miljoner människor, eller en av fem amerikanska föräldrar, är hemmaföräldrar, enligt en Pew Research-studie från 2016. Under de senaste åren, särskilt med tanke på pandemins begränsningar i arbetslivet, är föräldraskap för att vara hemma på uppgång. Om du är i det här lägret – eller lutar mot att ta på dig den här rollen – här är några viktiga överväganden för din ekonomiska hälsa.

1. Känna till den ekonomiska kraften du tillför familjen

Att vara hemmaföräldraskap är ett outtröttligt jobb som innebär otaliga ansvarsområden och enligt minst en studie från 2019 uppgår det till en sexsiffrig lön. De Mammas löneundersökning uppskattade det genomsnittliga årliga värdet för en hemmavarande förälder till 178 201 USD.

Att fästa ett ekonomiskt värde på dina hushållsinsatser som primärvårdare är viktigt. Att föreskriva ordspråket att “pengar är makt” kan ofta lämna en make, som inte tjänar en lönecheck, känna att de inte kan (eller borde) ha lika röst i hushållens ekonomiska frågor.

Som jag skrev i min senaste bok När hon gör mer, partnern som tjänar mindre (eller inga pengar) förtjänar en central och aktiv plats vid bordet. De borde ha inflytande över hur hushållens pengar spenderas, sparas och investeras. Varje motstånd mot detta från den primära löntagaren är en röd flagga i min bok.

Du kan också hålla dig ekonomiskt aktiv på andra sätt. Ha rutinmässiga budgetmöten med din make. Granska månatliga kontoutdrag och kreditupplysningar. Rådgör med ekonomiska planerare och revisorer och granska alla skattedokument.

2. Förstå de ekonomiska avvägningarna

Är föräldraskap för att vara hemma en flytt du är villig att ha råd med? Som finansiell förespråkare säger jag alltid åt folk att ta hand om siffrorna. När du inte tjänar en lönecheck förlorar du inte bara inkomst – du förlorar på den ökande tillväxten av den inkomsten, såväl som framtida pensionssparande. Till exempel kommer en 32-årig kvinna som tjänar 60 000 USD per år och slutar arbeta i fem år för att vara hemmamamma att förlora 300 000 USD i lön, samt ytterligare 400 000 USD i förlorad lönetillväxt och pensionsförmåner, för en totalt över $700 000. Denna miniräknare från Center for American Progress hjälper föräldrar att förstå de långsiktiga kostnaderna för heltidsvård.

För vissa kommer matematiken att få dem att stanna upp och ompröva. För andra kommer det inte att göra någon skillnad. Min insisterande på att väga dessa långsiktiga ekonomiska konsekvenser har gnuggat vissa människor på fel sätt. I somras fick jag ett argt mejl från en hemmamamma som hade lyssnat på min podcast om ämnet. “Jag väljer att offra för mina barn, inte att offra vid ekonomisk framgångs altare”, skrev hon.

För att vara tydlig är mitt argument inte att pengar är viktigare än barn. Min huvudsakliga poäng är att våra val har avvägningar. Precis som med alla ekonomiska beslut är det viktigt att vara tydlig med kostnaderna och fortsätta med öppna ögon.

3. Ha en egen ekonomisk profil

Att sätta in dina egna pengar – antingen genom ett deltidsjobb eller genom att ta en avsättning från din makes inkomst och sätta in dem på ditt eget konto – kan säkerställa ett visst ekonomiskt oberoende som hemmaföräldrar, säger experter.

Enligt Tracy Coenen, en rättsmedicinsk revisor som har arbetat med många skilsmässoärenden, är det avgörande att ha egna pengar under ett äktenskap och i händelse av en skilsmässa. “Du måste kunna fatta några autonoma utgiftsbeslut,” sa hon nyligen i min podcast. “Det är också viktigt eftersom, om äktenskapet någonsin går söderut, måste du ha en källa till pengar för att betala en advokat för att få en skilsmässa, för att eventuellt gå och skaffa en egen lägenhet och försörja dig själv.”

En av de mest hjärtskärande sakerna Coenen ser under en skilsmässa är när den lönearbetande maken skär av den hemmavarande föräldern. Ingen ska känna sig instängd i ett äktenskap eftersom de inte har resurserna att överleva på egen hand, sa hon.

Längs dessa linjer säkerställer att ha ett personligt kreditkort att om paret bryter upp, har den icke-arbetande partnern tillgång till sin egen kredit för nödsituationer. Och det är bättre att ansöka omedelbart, sa Coenen, “medan du har inkomsterna från din make som hjälper dig att kvalificera dig för det kreditkortet.”

4. Ha en plan för att återinträda i arbetsstyrkan

Om du är hemmaförälder är det en bra idé att förbereda dig för att återinträda på arbetsmarknaden någonstans på vägen. I hennes bok Av ramper och på ramperfann författaren Sylvia Ann Hewlett i sin forskning att en stor majoritet av kvinnor som lämnar arbetskraften så småningom vill komma tillbaka till sina jobb och karriärer.

Oavsett varför du vill komma tillbaka till arbetskraften – oavsett om det är för att du ändrar dig eller att dina barn är vuxna – är ett av de bästa sätten att förbereda dig genom att investera i din utbildning och dina färdigheter. På så sätt ökar du dina chanser att uppfylla kvalifikationer och bli anställd. Du kan lära dig på egen hand genom gratis onlineprogram och kurser, och du kan hålla kontakten inom ditt område genom nätverk, sociala medier och LinkedIn.

Eller så kan du göra som Sabrina, min poddlyssnare, gjorde. Hon investerade tid och pengar på att ta en magisterexamen i mental hälsa under sitt äktenskap, som tog henne sju år att slutföra samtidigt som hon skötte sitt ansvar hemma. Nu kan hon lämna sitt förhållande med lite professionell fart och med hopp om att bygga upp en praktik och få avkastning på investeringen.

Mer från So Money Hot Mic