• Sun. Dec 4th, 2022

CNTech News

Senaste tekniska nyheter och uppdateringar

Rusland herstart gastransporten via pijpleiding, maar houdt Duitsland gissen

Nov 18, 2022

[ad_1]

Het besluit van Rusland om donderdag de aardgasstroom door een vitale pijpleiding te hervatten, bracht een moment van opluchting voor Duitsland, dat de brandstof gebruikt om zijn belangrijkste industrieën van stroom te voorzien en de helft van zijn huizen te verwarmen. Maar veel meer dan dat zal het waarschijnlijk niet zijn.

President Vladimir V. Poetin van Rusland heeft duidelijk gemaakt dat hij van plan is de energie-export van zijn land te gebruiken als knuppel, en zelfs als wapen, om Europese leiders te straffen en te verdelen – losmaken of vastdraaien van de kranen zoals het hem uitkomt en zijn oorlogsdoelen in Oekraïne.

Hij rekent op die onzekerheid om de Europese leiders hoge economische en politieke kosten te bezorgen. Die gekozen functionarissen staan ​​onder toenemende druk om de energieprijzen te verlagen en gasrantsoenering te vermijden die fabrieken en overheidsgebouwen zou kunnen dwingen te sluiten en mensen ertoe zouden dwingen de thermostaten in de winter lager te zetten. Leiders in sommige landen, zoals Spanje en Griekenland, ergeren zich al aan een plan van de Europese Unie om elke lidstaat zijn gasverbruik te laten verminderen, met het argument dat ze al veel minder afhankelijk zijn van Rusland dan Duitsland.

Er blijven veel vragen over de stabiliteit van de gastoevoer die weer begon te stromen op de pijpleiding, de Nord Stream 1, die Rusland en Duitsland rechtstreeks verbindt. Maar, zeiden analisten, het is duidelijk dat Europa, en Duitsland in het bijzonder, maandenlang op scherp kan staan ​​of er genoeg energie zal zijn.

In de weken voorafgaand aan de tiendaagse sluiting voor gepland onderhoud die net was afgelopen, had Gazprom, het Russische staatsenergiemonopolie, de stroom door de pijpleiding al teruggebracht tot 40 procent van zijn capaciteit. Analisten hebben gewaarschuwd dat dergelijke niveaus niet voldoende zullen zijn om volgende winter een energiecrisis te voorkomen.

“De hervatte gasleveringen vanuit Rusland via Nord Stream 1 zijn geen reden om alles duidelijk te maken”, zegt Siegfried Russwurm, voorzitter van de Federatie van Duitse Industrieën. “Het is afwachten of er op lange termijn en in de contractueel overeengekomen hoeveelheid gas daadwerkelijk gaat stromen.”

Hij voegde eraan toe: “Duitsland en Europa mogen niet het speelbal worden van het chanteren van de Russische politiek.”

Woensdag presenteerde Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, die eerder hoge functies bekleedde in de Duitse regering, een voorstel voor Leden van de Europese Unie om hun gasverbruik te verminderen 15 procent om zich voor te bereiden op een onzekere en mogelijk onstabiele aanvoer voor de winter.

Voordat Russische troepen eind februari Oekraïne binnenvielen, haalde Duitsland 55 procent van zijn aardgas uit Rusland. Weinig EU-landen komen in de buurt van dat niveau van afhankelijkheid – een feit dat de Europese eenheid met Rusland en het energiebeleid begint te verbreken.

Veel Europeanen denken nu al dat Duitsland, de grootste economie van het blok, een rijke buur is die niet altijd graag zwakkere landen wil helpen. Dat kenmerk werd het meest recentelijk benadrukt door de houding van het land ten aanzien van het helpen van Griekenland, Spanje en andere landen die de euro gebruiken toen ze ongeveer tien jaar geleden in financiële moeilijkheden zaten.

Nu geven sommige van diezelfde landen aan dat ze niet bereid zijn om hun bedrijven en mensen nog meer te laten lijden wanneer energieprijzen stijgen om Duitsland te helpen uit zijn afhankelijkheid van Rusland te komen.

De Spaanse minister van Energie, Teresa Ribera, zei donderdag dat haar land haar burgers zou aanmoedigen, maar niet verplichten om het gasverbruik te verminderen. “In tegenstelling tot andere landen hebben wij Spanjaarden niet boven onze stand geleefd vanuit een energieoogpunt,” vertelde ze El País krant, in navolging van de beschrijving die sommige Duitse ministers gebruikten tijdens de crisis in de eurozone.

De Griekse regering heeft zich ook verzet tegen de oproep van de Europese Unie om het gasverbruik met 15 procent te verminderen. Hoewel Griekenland afhankelijk is van Rusland om in 40 procent van zijn gasbehoeften te voorzien, zijn de voorraden niet verminderd.

Het aanwakkeren van dergelijke divisies vormt de kern van de strategie van de heer Poetin om de gasleveringen via pijpleidingen die Oekraïne en Polen doorkruisen af ​​te sluiten en tegelijkertijd het volume aardgas dat onder de Baltische Zee door de 760 mijl lange Nord Stream 1-pijpleiding stroomt te beperken.

“Het hele Europese energiesysteem maakt een crisis door en zelfs met de herstart van Nord Stream 1 vandaag bevindt de regio zich in een krappe positie”, schreef een onderzoeksbureau Rystad Energy donderdag in een marktnota.

De heer Poetin lijkt de onzekerheid weg te nemen over of en hoe lang het gas naar Duitsland zal blijven stromen om te proberen zijn invloed zo lang mogelijk te maximaliseren.

Uren voordat de gasstroom donderdag werd hervat, heeft Gazprom zei in een verklaring dat het nog steeds geen documenten van Siemens had ontvangen voor een turbine die voor reparatie naar Canada was gestuurd. De papieren zijn nodig om het onderdeel terug te sturen, zei het bedrijf, eraan toevoegend dat de motor en andere soortgelijke motoren “een directe invloed hadden op de operationele veiligheid van de Nord Stream-pijpleiding”.

Robert Habeck, de Duitse minister van Economische Zaken en vice-kanselier, verwierp eerder op de dag een verklaring van Gazprom dat de hervatting van gas via de pijpleiding het bewijs was dat het Russische bedrijf een ‘garant’ was voor de energiezekerheid in Europa.

“Het tegenovergestelde is het geval,” zei de heer Habeck. “Het blijkt een onzekere factor te zijn.”

De Duitse regering heeft al de tweede van drie stappen geactiveerd van zijn noodplan voor gas. Inclusief het verwisselen van gasgestookte elektriciteitscentrales met kolengestookte centrales, waardoor veel meer broeikasgassen in de atmosfeer vrijkomen dan bij het verbranden van gas. De derde en laatste stap zou de regering in staat stellen de voorraden te rantsoeneren.

Donderdag kondigde de heer Habeck aanvullende maatregelen aan om de gasreserves van het land te vergroten, zoals stimuleringsmaatregelen voor instandhouding met ambitieuzere doelen voor de opslagfaciliteiten en het reactiveren van elektriciteitscentrales die bruinkool verbranden – de smerigste fossiele brandstof.

Hij zei dat de regering ook strikte limieten afweegt over hoe mensen gas kunnen gebruiken. Zo zou de overheid mensen kunnen verbieden om privézwembaden met gas te verwarmen. Toen hij vroeg hoe dergelijke maatregelen zouden worden afgedwongen, trok de heer Habeck een parallel met het verbod op het houden van privébijeenkomsten tijdens de eerste lockdowns van het coronavirus pandemie, die zelden werden afgedwongen – tenzij buren de autoriteiten waarschuwden.

“Ik denk niet dat de politie bij elke huiseigenaar langs zal gaan. Dat is niet onze bedoeling en niet het land waarin ik wil leven’, zei de heer Habeck. “Maar als er wordt gesignaleerd dat iemand er niet in meegaat, dan gaan we dat zeker onderzoeken.”

Of Duitsers, die tot de Europeanen behoorden die het meest bereid waren om de volksgezondheidsregels te volgen in 2020, toen de pandemie pas maanden later begon in opstand te komen, bereid zullen zijn om hun comfort op te offeren in solidariteit met Oekraïne, moet nog volledig op de proef worden gesteld.

De Duitse regering wordt geconfronteerd met wat Janis Kluge, een Russische analist bij het Duitse Instituut voor Internationale en Veiligheidsaangelegenheden in Berlijn, “een zeer delicaat evenwicht” noemde in de manier waarop zij met het publiek communiceert.

“Enerzijds moeten ze iedereen mobiliseren om energie te besparen, gas te besparen en iedereen te vertellen dat er in de winter een energienood kan zijn, terwijl ze tegelijkertijd voorkomen dat dit uitmondt in kritiek op het sanctiebeleid en steun voor Oekraïne’, zei hij.

“Dit is precies wat Poetin wil bereiken”, voegde de heer Kluge eraan toe. “Dat wanneer we de volgende beslissing nemen over wapenleveringen aan Oekraïne, dat er ergens in ons achterhoofd de gedachte is, nou ja, wat gaat dit doen met onze gasleveringen?”

Berlijn worstelt om meer gas te kopen uit Nederland, Noorwegen en de Verenigde Staten. De regering heeft 2,94 miljard euro, ongeveer 3 miljard dollar, opzij gezet om vier drijvende terminals te leasen in de hoop dat ze tegen midwinter operationeel zullen zijn om een ​​crisis af te wenden die een recessie bedreigt.

Jarenlang negeerde Duitsland waarschuwingen van zijn buren en bondgenoten dat het zichzelf kwetsbaar maakte door steeds afhankelijker te worden van Rusland voor zijn energiebehoeften.

“Duitsland wordt volledig afhankelijk van Russische energie als het niet onmiddellijk van koers verandert”, zei president Donald J. Trump in 2018 bij de Verenigde Naties.

Als reactie daarop lachte de Duitse delegatie, waaronder ook de minister van Buitenlandse Zaken van het land, Heiko Maas.[ad_2]