• Sun. Jun 4th, 2023

CNTech News

Senaste tekniska nyheter och uppdateringar

Rusland herstart gastransporten via een belangrijke pijpleiding naar Duitsland.

Jan 6, 2023

[ad_1]

BERLIJN – Rusland hervatte begin donderdag de aardgastoevoer naar Duitsland, waardoor de vrees in Europa dat een belangrijke pijpleiding het laatste doelwit zou worden in de escalerende confrontatie tussen Moskou en het Westen, terwijl de oorlog in Oekraïne zich tot in de vijfde maand uitstrekt, afneemt.

Een gestage stroom wapens van westerse bondgenoten die door Oekraïne worden gebruikt met een steeds verwoestend effect op Russische troepen, had de spanning doen toenemen of Moskou de gasleveringen zou hervatten na een onderbreking van 10 dagen voor jaarlijks onderhoud. De spanningen dienden als een grimmige herinnering aan hoe gevaarlijk afhankelijk Duitsland – de grootste economie van Europa – en verschillende van zijn buren blijven op energie uit Rusland.

Het Oekraïense leger zei donderdag dat het de afgelopen 24 uur 10 aanvallen heeft uitgevoerd in Zuid-Oekraïne met gevechtshelikopters en straaljagers, gericht op vijf Russische bolwerken. Ze richtten zich ook op zes Russische munitiedepots en verschillende commandoposten met raket- en artillerie-aanvallen op meer dan 200 Russische doelen.

Het Pentagon zei woensdag dat het Oekraïne vier meer geavanceerde lanceervoertuigen voor meervoudige raketten zou sturen, bekend als HIMARS, en een hoge defensiefunctionaris erkende dat ze overwegen Oekraïne nieuwe straaljagers te sturen.

Gen. Charles Q. Brown Jr., de stafchef van de Amerikaanse luchtmacht, weigerde te speculeren over welk type vliegtuig zou kunnen worden overgedragen, maar hij zei dat er besprekingen gaande waren over hoe de Oekraïense vloot kan worden versterkt.

“Het zal iets niet-Russisch zijn, dat kan ik je waarschijnlijk wel vertellen”, zei generaal Brown tijdens een optreden in de… Aspen Beveiligingsforum in Colorado. “Maar ik kan je niet precies vertellen wat het gaat worden.”

Op datzelfde forum zei William J. Burns, de CIA-directeur, dat president Vladimir V. Poetin van Rusland een fundamentele misrekening had gemaakt.

“Hij houdt vol dat Oekraïne geen echt land is, maar dat echte landen terugvechten”, zei de heer Burns.

Maar hij zei dat de Russische leider geloofde dat Amerika een korte aandachtsspanne heeft en dat de westerse vastberadenheid na verloop van tijd zal vervagen.

Ondanks de hervatting van de gasstroom donderdag, zijn de leiders van de Europese Unie van mening dat de heer Poetin de afhankelijkheid van de leden van het blok van Russische fossiele brandstoffen zal blijven uitbuiten als een manier om de economieën van de landen te verzwakken en de alliantie te verbreken.

“Rusland chanteert ons”, zei Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, toen ze het plan introduceerde om het gasverbruik te verminderen. “Rusland gebruikt energie als wapen.”

Het blok dringt er bij de lidstaten op aan om onmiddellijk te beginnen met het verminderen van hun gebruik van aardgas om zich voor te bereiden op een onzekere en mogelijk onstabiele levering vóór de winter.

Alleen al in Duitsland wordt de helft van alle huizen verwarmd met gas, en de brandstof is een cruciaal element om de belangrijke chemische, staalproductie- en auto-industrie van het land draaiende te houden. Zelfs vóór de sluiting van Nord Stream 1 op 11 juli had de regering in Berlijn uitgeroepen tot een “gascrisis” en begon maatregelen te nemen om het gasverbruik te verminderen, zoals het bestellen van de hervatting van kolengestookte elektriciteitscentrales om die op gas te vervangen.

In de weken voorafgaand aan de sluiting had Gazprom de stroom door de pijpleiding al teruggebracht tot 40 procent van zijn capaciteit.

Het hoofd van de Duitse netwerktoezichthouder, Klaus Müller, zei dat de stromen begin donderdag op dat niveau waren teruggekeerd – meer dan het bedrag dat Gazprom, het Russische staatsenergiemonopolie, had gezegd dat de operators zouden worden geleverd.

“Helaas blijven de politieke onzekerheid en de bezuiniging van 60 procent vanaf half juni bestaan”, zei de heer Müller.

Patricia Cohen verslaglegging bijgedragen.

[ad_2]