• Sat. Jul 2nd, 2022

CNTech News

Senaste tekniska nyheter och uppdateringar

Min stora feta italienska vampyrdödande familj

Mar 5, 2022

Jag blev nedstämd så fort jag kom till huvudmenyn i Vampire Survivors. Jag visste att den här heta indieälsklingen lät i min gränd när jag hörde den beskrivas som ett helvete med omvänd kula blandat med en roguelike, men jag var inte beredd på att den skulle träffa så nära hemmet. Medan huvudmenyn ser låghyra ut och den Castlevania-inspirerade estetiken till en början verkar som en dålig imitation, var det som stoppade mig i mina spår startkaraktären. Antonio Belpaese: den första i en lineup av fyra Belpaese familjemedlemmar och ett menageri av andra karaktärer med otroligt italienskt klingande namn. Redan innan jag spelade en minut av matchen blev jag hänförd av att min namne tog ledningen. När jag kämpade mig igenom de första körningarna och sakta låste upp fler karaktärer kände jag att det här spelet representerade mig och min stora italiensk-amerikanska invandrarfamilj på ett litet sätt som lyfte hela upplevelsen som få spel jag någonsin har spelat.

När folk pratar om Vampire Survivors handlar det om hur kul mekaniken i spelet är och hur det har blåst upp på Steam för det billiga Early Access-priset på bara $3. Spelet är verkligen exceptionellt. Du försöker överleva ett angrepp av ökande antal skurkar med enbart autoavfyrande vapen, och sakta förbättra din arsenal med pickuper och passiva power-ups. Det är en roguelit som ger den där dopaminträffen när siffrorna stiger och är helt utan en historia, men den är rik på kultur. Närmare bestämt min familjs kultur.

Vampire Survivors skapare, Luca Galante, berättade i en intervju för min kollega Jay Peters att han ofta fastnar när han kommer på historier, bakgrundshistorier och mening för karaktärerna i hans spel. “De tekniska aspekterna är vad jag förstår ordentligt, men saker som att skriva en berättelse, speciellt för videospelsmediet, är något så svårt att jag inte har kompetensen att göra det.” Luca är en italienare som flyttade till Storbritannien för att vara spelutvecklare, och arbetade i spelbranschen innan han slog ut. Han lämnade Vampire Survivors utan något berättelseläge, introsekvens eller till och med vampyrer till förmån för att fokusera på action- och spelslingan. Det finns en kort text på itch.io-sajten om spelets utgångspunkt, och det är nästan meningslöst: “År 2021, på landsbygden i Italien, bodde en ond person vid namn Bisconte Draculó, vars många onda magi skapade en dålig värld fylld av svält och lidande . Det är nu upp till medlemmarna i familjen Belpaese att avsluta hans skräckvälde och ge god mat till bordet.”

Men jag kände en omedelbar koppling till dessa karaktärer. Det är inte varje dag du ser en skådespelare med italienska karaktärer i ett videospel, utanför högprofilerade exempel som Mario och Luigi eller Ezio från Assassin’s Creed-spel. Men Mario och Luigi är karikatyrer skapade av en japansk utvecklare som mestadels består av ostliknande accenter, buskiga mustascher och en branschhandel. Assassin’s Creed II provade den historiska fantasy-grejen med Ezio i 1400-talets Italien, men det doppade verkligen i en viss krypa. Vampire Survivors erbjuder något annat.

Så här är mina inofficiella bakgrundsberättelser och förklaringar till en del av spelets inbäddade italienska karaktär. Låt oss ta en titt på stjärnorna i spelet och de (kockens kyss) fantastiska namn.

Antonio Belpaese: Självklart är det här jag. Även min farfar, min mormor (Antonia) och nästan ett halvdussin till medlemmar av min utökade familj som sträcker sig över USA, Italien och Argentina. Italienare älskar att återanvända namn inom familjen, så varför inte fortsätta använda det bästa – och för den bästa karaktären i spelet. (Obs: ignorera det olyckliga faktumet att Antonio inte är den bästa karaktären i spelet).

Imelda Belpaese: Förutom att vara ett ostmärke är familjenamnet Belpaese också ett smeknamn för Italien, vilket betyder “vackert land.” Det är ungefär som hur amerikaner kallar USA för de modigas hem, eller att tyskar hänvisar till sitt hemland som chokladens land. Imelda låter som ett väldigt gammaldags namn, och hon börjar med en trollstav som hon förmodligen använde för att disciplinera mina äldre kusiner när de var barn. Vänta, är den där trollstaven gjord av trä och formad som en sked?

Pasqualina Belpaese: Könsbytet mellan min kusin och gudfar. Pasqualina betyder “lilla påsk”, så jag antar att hon bakar gott bröd och en välsmakande paj med ost och korv (det är jättegott, jag försäkrar dig). Pasqualina föddes i USA men talar perfekt italienska (till skillnad från mig) och går under “Patty”. Visste du att italiensk-amerikaner ofta har amerikaniserade smeknamn för att hindra amerikaner från att slakta sitt vackra uttal? Nej, det betyder inte att du har tillåtelse att kalla mig Tony.

Gennaro Belpaese: Det finns några Gennaros i min familj, alla uppkallade efter San Gennaro, Napolis skyddshelgon. Om du är i New York-området kanske du känner till The Feast of San Gennaro. Det är när italiensk-amerikaner samlas på nedre Manhattan för att flagga med små röd-vita och gröna flaggor och paradera runt det halva stadskvarteret som består av Little Italy. Det kanske finns en likadan Joe Pesce-look där som poserar för bilder, men du har förmodligen köpt en för dyr calzone från en gatuförsäljare och en kopia av italiensk fotbollströja med Ciro Immobiles namn på — stavat med för många L och inte tillräckligt med M.

Ladonna-familjen: Den andra familjen av Vampire Survivors är Ladonna (som betyder “kvinnan”). Det finns Arca Ladonna, Porta Ladonna och Lama Ladonna. Deras kläder och hår är lite mer edgi — påminner mycket om Alucard från Castlevania. De gör förmodligen sina föräldrar besvikna genom att klä sig som gothar och lyssna på metal. Men om du glömmer att ringa deras pappa på hans födelsedag, kommer du att känna en skuldresa som du aldrig förut visste var möjlig. (Sidoanteckning: Porta Ladonna kan vara ett riff på “porca madonna”, vilket är något jag kan säga inför min mamma eller mina fastrar om jag vill bli slagen.)

Poe Ratcho: Ett ordspel för poveraccio, som betyder “stackars kille” eller någon du tycker synd om. Poe Ratcho är en gammal man med ett stort vitt skägg och en käpp, och han börjar spelet med vitlöksvapenauran. Det här är jag i framtiden, när jag luktar ännu mer av vitlök men jag har passerat poängen med att bry mig. Dessutom kommer mullvaden på min hals att växa sig stor nog att skrämma mina syskonbarn innan den en dag dödar mig.

Dommario: Fader Mario. Ja, Mario från Super Mario Bros. blev en katolsk präst och åkte till Italien på landsbygden för att slåss mot horder av fladdermöss, skelett, mumier och ghouls istället för att stampa sköldpaddor. Låter det löjligt? Säker. Men jag slår vad om att det fortfarande kommer att bli bättre än vad fan som Chris Pratt-filmen kommer att bli.

Krochi Freetto: En ond demon vars namn löst kan betyda crocifisso (krucifix) eller croce fritta (stekt kors). Oavsett vilket skulle min mamma tyst recitera tre Hail Marys och två Our Fathers för sig själv om hon såg mig spela som Krochi. Dessutom, av någon anledning, är jag plötsligt sugen på några extra kryddiga taraller.

Mortaccio: En av de bästa karaktärerna i spelet. Han är ett vandrande skelett med en gloria som kastar ben på monstren. Om jag var ett barn idag igen, skulle jag verkligen vilja ha en Mortaccio-actionfigur för att spela och slåss mot alla mina Saint Michael-statyer (han var den fula ärkeängeln med ett svärd).

Peachone: Inte en karaktär, utan ett vapen i spelet. Tycker du att det är en härlig duva som hjälper dig? Nej, det är bara en lågmäld piccione (duva). Synd att den inte stjäl bröd åt dig från fiender.

Det ligger mycket i ett namn, uppenbarligen. Och även om det kan vara roligt att hitta på saker om vilket spel eller underhållning som helst (Vampire Survivors fanfic, någon?), det går inte att förneka att en koppling till något när du känner dig ens lite sedd skapar ett band som inte liknar något annat.

Det här spelet har blivit något väldigt speciellt för mig, som en bunden anslutning som jag bara inte kan låta bli att känna mig lite varm och luddig över – ungefär som en nostalgitripp, men det skär mycket djupare in i mitt väsen. Alla borde få den upplevelsen med ett spel de älskar att spela, att kunna se sig representerade i karaktärerna som mer än bara en spelare analog. Även om det bara ger dem en chans att luta sig in i den glada enfalden i deras kultur som hjälpte till att forma dem under uppväxten.