• Sat. Jul 2nd, 2022

CNTech News

Senaste tekniska nyheter och uppdateringar

Indiase politie heeft 30 anti-Vedanta-demonstranten aangeklaagd voor dodelijke demonstratie in 2018

May 20, 2022


NEW DELHI (Reuters) – De Indiase federale politie heeft 30 mensen aangeklaagd voor rellen en andere misdrijven nadat een milieuprotest bij de kopermijn van Vedanta Ltd in 2018 dodelijk werd en waarbij de politie 12 demonstranten doodschoot.

Het incident, het dodelijkste milieuprotest in India in tien jaar, werd veroordeeld door een werkgroep van mensenrechtenexperts van de Verenigde Naties wegens het “buitensporige en onevenredige gebruik van dodelijk geweld door de politie”.

Zes van de omgekomen demonstranten werden van achteren neergeschoten.

Geen enkele politieagent of overheidsfunctionaris die toezicht hield op het schieten werd aangeklaagd, zo bleek uit het door Reuters beoordeelde aanklacht. Het Central Bureau of Investigation (CBI) zei dat de politie “weinig andere keus had dan te schieten”, aangezien er meer demonstranten waren dan de politie.

Politieke cartoons over wereldleiders

Getuigen hadden na het incident gezegd dat de politie zonder waarschuwing het vuur opende in strijd met het politiehandboek, wat aanleiding gaf tot verzoeken van politieke partijen in Tamil Nadu om politieagenten ter verantwoording te roepen. (reut.rs/395sC5a)

“De regering van Tamil Nadu is al verzocht passende maatregelen te nemen tegen degenen wier taakuitoefening niet in overeenstemming was met de functie die zij bekleedden”, staat in het aanklachtformulier.

Het CBI, dat het afgelopen jaar ook 71 demonstranten had aangeklaagd, reageerde niet op een verzoek om aanvullend commentaar.

Indiase politieregels staan ​​het gebruik van scherpe munitie toe om burgerlijke onrust te onderdrukken, maar bepalen dat de reactie evenredig moet zijn en dat agenten niet mogen schieten om te doden.

Het CBI heeft de 30 demonstranten aangeklaagd op 17 punten, waaronder rellen, het belemmeren van de openbare dienst, het veroorzaken van vrijwillig letsel en schade aan openbare eigendommen. Op deze aanklachten staat een maximumstraf van maximaal zeven jaar gevangenisstraf.

“Slechts een handvol relschoppers wiens identiteit zonder twijfel kon worden vastgesteld, werd geïdentificeerd en aangeklaagd”, aldus het CBI.

De deelstaatregering van Tamil Nadu beval een week na de schietpartij de permanente sluiting van de kopersmelterij in Vedanta. Vedanta heeft elke schending van de milieuwetten ontkend.

Naast de federale politie worden de schietpartijen ook onderzocht door een door de rechtbank gemandateerde commissie. De commissie moet haar eindrapport nog indienen.

(Rapportage door Sudarshan Varadhan; redactie door Kim Coghill)

Copyright 2022 Thomson Reuters.