• Fri. Sep 30th, 2022

CNTech News

Senaste tekniska nyheter och uppdateringar

In DALL-E Mini, de favoriete AI-mememachine van internet

Jun 28, 2022

[ad_1]

Op 6 juni, knuffelend gezichteen bedrijf dat open source host kunstmatige intelligentie projecten, zag verkeer naar een AI-tool voor het genereren van afbeeldingen genaamd DALL-E Mini schiet omhoog.

De op het eerste gezicht eenvoudige app, die negen afbeeldingen genereert als reactie op een getypte tekstprompt, werd bijna een jaar geleden gelanceerd door een onafhankelijke ontwikkelaar. Maar na enkele recente verbeteringen en een paar virale tweets, werd het vermogen om allerlei surrealistische, hilarische en zelfs nachtmerrieachtige visioenen ruw te schetsen plotseling meme-magie. Zie de vertolkingen van “Thanos zoekt zijn moeder bij Walmart,” “dronken mannen zonder shirt die ronddwalen in Mordor,” “CCTV-camerabeelden van Darth Vader breakdance,” en “een hamster Godzilla in een sombrero die Tokio aanvalt.”

Naarmate meer mensen DALL-E Mini-afbeeldingen maakten en deelden op Twitter en Reddit, en er kwamen meer nieuwe gebruikers, Hugging Face zag zijn servers overspoeld met verkeer. “Onze technici hebben de eerste nacht niet geslapen”, zegt Clément Delangue, CEO van Hugging Face, tijdens een videogesprek vanuit zijn huis in Miami. “Het is echt moeilijk om deze modellen op schaal te bedienen; ze moesten alles repareren.” De afgelopen weken heeft de DALL-E Mini ongeveer 50.000 afbeeldingen per dag weergegeven.

Illustratie: BEDRADE staf/knuffelend gezicht

Het virale moment van de DALL-E Mini luidt niet alleen een nieuwe manier in om memes te maken. Het biedt ook een vroege blik op wat er kan gebeuren wanneer AI-tools die afbeeldingen op bestelling breed beschikbaar maken, en een herinnering aan de onzekerheden over hun mogelijke impact. Algoritmen die aangepaste fotografie en kunstwerken genereren, kunnen kunst transformeren en bedrijven helpen met marketing, maar ze kunnen ook de macht hebben om te manipuleren en te misleiden. Een waarschuwing op de DALL-E Mini-webpagina waarschuwt dat het “maatschappelijke vooroordelen kan versterken of verergeren” of “beelden kan genereren die stereotypen tegen minderheidsgroepen bevatten”.

DALL-E Mini is geïnspireerd op een krachtigere AI-tool voor het maken van afbeeldingen genaamd DALL-E (een samentrekking van Salvador Dali en WALL-E), onthuld door AI-onderzoeksbureau OpenAI in januari 2021. DALL-E is krachtiger, maar is niet openlijk beschikbaar vanwege de bezorgdheid dat het zal worden misbruikt.

Het is gebruikelijk geworden dat doorbraken in AI-onderzoek snel elders worden herhaald, vaak binnen enkele maanden, en DALL-E was daarop geen uitzondering. Boris Dayma, een machine learning-consultant gevestigd in Houston, Texas, zegt dat hij gefascineerd was door het originele DALL-E-onderzoeksdocument. Hoewel OpenAI geen code vrijgaf, slaagde hij erin om de eerste versie van DALL-E Mini samen te stellen tijdens een hackathon die in juli 2021 door Hugging Face en Google werd georganiseerd. De eerste versie produceerde afbeeldingen van lage kwaliteit die vaak moeilijk te herkennen waren, maar Dayma is het sindsdien blijven verbeteren. Vorige week heeft hij zijn project omgedoopt tot: Craiyon, nadat OpenAI erom had gevraagd, veranderde hij de naam om verwarring met het oorspronkelijke DALL-E-project te voorkomen. Op de nieuwe site worden advertenties weergegeven en Dayma plant ook een premiumversie van zijn beeldgenerator.

DALL-E Mini-afbeeldingen hebben een kenmerkende buitenaardse uitstraling. Objecten zijn vaak vervormd en vlekkerig, en mensen verschijnen met gezichten of lichaamsdelen die ontbreken of verminkt zijn. Maar het is meestal mogelijk om te herkennen wat het probeert weer te geven, en het is vaak leuk om de soms losgeslagen uitvoer van de AI te vergelijken met de originele prompt.[ad_2]