• Mon. Jun 27th, 2022

CNTech News

Senaste tekniska nyheter och uppdateringar

Fed’s Waller steunt een nieuwe jumbo renteverhoging in juli

Jun 24, 2022


Federal Reserve Gouverneur Christopher Waller zei zaterdag dat hij graag nog een renteverhoging van 75 basispunten zou zien tijdens de volgende beleidsvergadering eind juli.

Waller steunde vorige week het besluit van de Fed om de benchmarkrente met 75 bp te verhogen tot een bandbreedte van 1,5-1,75%. Dat was de grootste renteverhoging sinds 1994.

“Naar mijn mening, en ik spreek alleen voor mezelf, als de gegevens binnenkomen zoals ik verwacht, zal ik een stap van vergelijkbare grootte steunen tijdens onze bijeenkomst in juli”, zei Waller tijdens een paneldiscussie georganiseerd door de Dallas Society for Computational Economics.

Als de Fed in juli opnieuw met 75 basispunten zou bewegen, zou dat betekenen dat ze haar referentierente sinds maart met bijna 225 basispunten had verhoogd. De laatste keer dat de centrale bank haar referentierente zo sterk verhoogde, duurde drie jaar van 2016-2018.

Zie ook: Powell zegt dat Fed ‘acuut gefocust is op het terugbrengen van de inflatie naar onze doelstelling van 2%’

Waller zei dat ‘het geen verrassing had mogen zijn’ dat de benchmarkrente van de Fed in 2022 snel zou stijgen.

Immers, zei hij. de Fed streefde ernaar de economie terug te krijgen op haar sterkte van vóór de pandemie. Beleidsmakers zeiden dat ze de beleidsrente niet van bijna nul zouden verhogen totdat aan deze voorwaarden was voldaan. Voordat de pandemie begin 2020 toesloeg, lag de benchmarkrente van de Fed tussen de 1,5% en 1,75%.

Als gevolg hiervan zou elk van de bekende regels voor het rentebeleid zeggen dat de benchmarkrente veel sneller zou moeten stijgen dan in het verleden toen de centrale bank het monetaire beleid begon te verkrappen.

Veel externe waarnemers die kritisch staan ​​tegenover het beleid van de Fed, merken op dat de centrale bank in maart nog steeds activa kocht toen de inflatie van de consumptieprijzen het hoogste punt in 40 jaar van 8,6% bereikte.

Waller wijt de trage reactie van de Fed op de inflatie aan de richtlijnen van de Fed voor het vertragen van de in december 2020 aangenomen activa-aankopen.

In deze forward guidance zei de Fed dat ze niet zou stoppen met het kopen van activa “totdat er substantiële verdere vooruitgang” was geboekt in de richting van het maximale werkgelegenheidsdoel.

Waller zei dat hij deze begeleiding te “beperkend” vond en de Fed niet de flexibiliteit gaf die nodig was om de aankoop van activa te vertragen en stop te zetten en vervolgens te beginnen met het verhogen van de benchmarkrente om de hogere inflatie tegen te gaan.

“Als we minder restrictieve afbouwcriteria hadden en eerder waren begonnen met afbouwen, zou het FOMC meer flexibiliteit kunnen hebben bij het beginnen met het verhogen van de tarieven, zei Waller.

Lezen: Terwijl de Fed de tarieven agressief verhoogt, zijn hier 4 afhaalrestaurants van de persconferentie van Jerome Powell:

Deze week, de 10-jarige schatkist
TMUBMUSD10Y,
3,236%

steeg met 8 basispunten tot 3,24%. Year-to-date is de opbrengst met 1,74 procentpunt gestegen.