• Mon. Jul 4th, 2022

CNTech News

Senaste tekniska nyheter och uppdateringar

Elden Rings karaktärsskapare sviker svarta spelare

Feb 26, 2022

De flesta av er som spelar Elden Ring är antagligen knädjupt i Land Between, och får din skit vaggad av det där rövhålet på hästen, men mitt sinne har inte lämnat spelets första menyer. Även om de många klasserna erbjuder en förlamande mängd alternativ, är det inte frågan om vilken klass jag ska spela som har fastnat. Det är karaktärsskaparen. Jag hindras av det bisarrt inkongruenta systemet som tillåter en oöverträffad nivå av kontroll över varje minuts detalj av ansiktsdrag men som bara har ett knasigt håralternativ.

Jag förväntade mig inte mycket av Elden Rings karaktärsskapare. FromSoftware-spel har lite rykte om sig att vara ganska dåliga på att skapa karaktärer, speciellt när det gäller hud. I Bloodborne var hudfärger och texturer tydligt onaturliga. Min karaktär var den här orangefärgade röran av en människa, och det fanns precis noll alternativ för kinky hår.

Elden Ring är ett avgjort steg upp. Hudfärger och ansiktsskuggning ser naturliga ut. Jag pysslade med den i en timme och ställde in mina reglage precis rätt för att göra en avatar som jag tycker liknar mig så mycket jag kan bli.

För första gången i ett FromSoftware-spel kan jag skapa en karaktär som ser ut som en riktig människa istället för nästan ungefär en. Elden Rings karaktärsskapare är också tekniskt sett ett steg upp eftersom istället för att inte ha några kinky håralternativ som i Bloodborne, har de en – en afro – och en ful sådan.

Det kommer sannolikt att finnas frestelsen att tro att denna utelämnande inte spelar någon roll av ett antal skäl. Men Elden Ring-subreddit har redan flera trådar av spelare som visar upp sina skapelser, glada över hur bra eller roliga de ser ut, fullt medvetna om att allt det hårda arbetet kommer att täckas av en hjälm. Det finns också Soulsborne-gemenskaper som är dedikerade till att använda karaktärsskapare för att göra avatarer av kända personer eller karaktärer från andra spel. Svarta japaner finns. Allt spelar roll.

Jag är en fan av karaktärsskapare. Det är en varaktig besatthet som föddes från de tidiga utklädningsblixtspelen i de tidiga högtiderna. Att leka med en karaktärsskapare är en av mina favoritformer av uttryck. Jag njuter av att pilla med dem, att använda dem som en sorts tom duk som jag kan testa nya frisyrer och sminkfärger med som jag sedan skulle kunna använda på mitt riktiga kött. Innan jag klippte av allt mitt hår i januari förra året, minns jag att jag använde ett Picrew-spel och testade hur ett nästan flintskalligt huvud kan se ut på mig. Jag gillade det så mycket att när jag klippte av mig håret på riktigt kände jag ingen oro över hur jag skulle se ut eller om jag skulle gilla det.

Karaktärsskapare är också en plats där jag på ett unikt sätt görs medveten om min ras. Gör inga misstag, Amerika njuter av att påminna mig dagligen om att jag är en svart kvinna och att det, genom de system som skapade och fortsätter att definiera det, fullständigt hatar mig och andra marginaliserade människor. Karaktärsskapare bidrar till den där konstiga känslan av medvetenhet om ens “skillnad” genom de alternativ som utvecklarna anser vara värda att inkluderas. Hår är ett av dessa alternativ. Ingenting får mig att känna mig mer annorlunda än när ett spel inte innehåller åtminstone några kinky frisyrer. Ett spel kommer, som Elden Ring har, att ha över 20 olika stilar av rakt hår, som står för olika längder, lockstilar, delar, flätor, till och med den totala frånvaron av hår. Men kommer det inte att omfatta en typ som en hel kontinent av människor har? Att matematik inte är matematik.

Elden Rings hårbortfall är iögonfallande inom sitt eget system. Hur kommer det sig att jag, genom det enorma antalet reglage och färghjul, kan skapa den mest stolta negernäsan med Jackson 5 näsborre som någonsin har vandrat i Lands Between, men jag kan inte ge hennes bebis hårstrån att matcha ?

Detta är inte bara ett Elden Ring-problem; det är ett tv-spelsproblem. I många år har färgspelare varit tvungna att modifiera saker som kinky frisyrer och bättre, mer autentiska hudtoner för att få den typ av representation som vita spelare får som standard. Spel med en anpassningsbar huvudperson representeras nästan alltid med en vit passerande avatar. Och när spel innehåller svarta frisyrer är det nästan alltid bara en blekning och en afro, vilket är de vanligaste stilarna när en karaktärsskapare vill ge sken av inklusivitet samtidigt som de inte är så inkluderande. (Titta på dig, Mass Effect.)

Situationen håller på att förbättras. Jag blir uppmuntrad av spel som Baldur’s Gate 3 och Cyberpunk 2077, som har en anständig mängd olika och exakta frisyrer. Även spel som inte har en karaktärsskapare som Horizon Forbidden West, gör mig exalterad över vad som är möjligt. De svarta karaktärerna i det spelet är några av de bästa jag någonsin sett, och jag hoppas på en dag då vi får en karaktär som är lika snygg som Varl som leder en franchise istället för att spela andrefiol.

Att inte ha ett varierat antal frisyrer minskar i slutändan inte min erfarenhet av Elden Ring. Spelet är ganska jävligt bra, och det kommer från någon som inte är så mycket av ett FromSoftware-fan. Jag förstår bara inte hur ett spel, efter många, många uppmaningar om större mångfald och utvecklare som erkänner sina Black-community-medlemmar genom Black Lives Matter-inlägg och välönskningar under Black History Month, fortfarande kan misslyckas med att ta hänsyn till Black-spelare. Det är verkligen ett val år 2022, ett som tyvärr förstärker en kultur av utanförskap som redan är endemisk för videospel.