• Sun. Dec 4th, 2022

CNTech News

Senaste tekniska nyheter och uppdateringar

Een wifi-gastnetwerk gebruiken? Controleer deze instellingen

Sep 22, 2022

[ad_1]

Een Wi-Fi-router zittend op een tafel in een modern huis.
Netgear

Gastnetwerken zijn een geweldige wifi-routerfunctie, maar als u een gastnetwerk in uw huis gebruikt, zorg er dan voor dat u dit veilig en effectief gebruikt. Dit is wat u moet weten.

Instellingen variëren, dus lees uw handleiding

We kunnen onmogelijk elke variatie van instellingen en de aanwezigheid van genoemde instellingen (of het ontbreken daarvan) op een bepaalde router behandelen, maar we kunnen instellingen en concepten bespreken waarvan u op de hoogte moet zijn.

Of u nu toegang krijgt tot uw routerinterface via een smartphone-app of via een webbrowser op uw pc, zorg ervoor dat u uw specifieke routermodel opzoekt en bekijkt welke instellingen en opties beschikbaar zijn, evenals welke voorwaarden de fabrikant van uw router gebruikt voor de geschetste concepten onderstaand.

En als u merkt dat uw specifieke router sommige of alle opties niet ondersteunt, kan dat zijn: tijd om te upgraden. Routers gaan niet eeuwig mee, en wanneer ze functies of beveiligingsupdates willen, is het oké om doe ze weg.

Gebruik up-to-date versleuteling

Uw gastnetwerk maakt nog steeds deel uit van uw netwerk en u zou moeten gebruiken het beste coderingsschema dat uw router ondersteunt. Er is geen reden om WPA uit te voeren als uw router WPA2 of WPA3 ondersteunt.

Het runnen van een open gastnetwerk maakt het voor je gasten misschien gemakkelijk om gemakkelijk verbinding te maken, maar het betekent ook dat iedereen gemakkelijk verbinding kan maken. Tenzij je wilt dat de buurjongen zijn torrent-imperium via je verbinding bestuurt, sluit hem dan op.

Stel een sterk wachtwoord in (en verander het regelmatig)

Net als al het andere dat met beveiliging in uw huis te maken heeft, moet u een sterk wachtwoord gebruiken voor uw gastnetwerk. Verder moet u het vaker wijzigen dan uw hoofd-wifi-wachtwoord.

Wanneer een gast toegang wil tot uw wifi-netwerk, is dit meestal voor zijn smartphone. U kunt het gemakkelijk maken om een ​​sterk wachtwoord te gebruiken en tegelijkertijd uw gasten geen gedoe te bezorgen door een QR-tool te gebruiken, zoals QiFiom uw SSID en wachtwoord om te zetten in een handige QR-code die uw gasten kunnen scannen.

Je kunt het uitprinten en in de koelkast of in een keukenkast plakken of het gewoon op je telefoon opslaan om te laten zien wanneer ze het nodig hebben. Sommige wifi-platforms zoals eero ondersteunt zelfs het maken van native QR-codes rechtstreeks vanuit de controle-app, wat best netjes is.

Zorg ervoor dat netwerkisolatie is ingeschakeld

Versleuteld en beveiligd met een goed wachtwoord, zorg ervoor dat netwerkisolatie is ingeschakeld. Standaard zou het moeten zijn. Op sommige routers krijg je zelfs niet eens de mogelijkheid om het uit te schakelen, omdat ze willen dat je ervaring met het maken van een gastnetwerk onfeilbaar is.

Maar u moet altijd controleren of het is ingeschakeld. Zoek naar instellingen met termen als ‘isolatie van toegangspunten’, ‘toegang tot het lokale netwerk beperken’, ‘toegang tot intranet’ of variaties op die dingen die acroniemen zoals AP of LAN gebruiken.

Zorg ervoor dat wanneer u dergelijke instellingen inschakelt, u ze alleen voor het gastnetwerk inschakelt. Isolatie van toegangspunten is een geweldige functie voor een gastnetwerk, omdat het ervoor zorgt dat elke gast effectief in een enkele verbinding wordt ondergebracht, maar als je toegangspuntisolatie toepast op je hele netwerk (inclusief normale SSID), stopt het alle draadloze clients om te communiceren met elkaar, wat een enorme hoofdpijn is en de functionaliteit van veel netwerk- en smarthome-apparaten zal verbreken.

Uiteindelijk is het fundamentele doel van een gastnetwerk echter om de netwerkactiviteit van gasten te scheiden van het hoofdnetwerk. Als je gastnetwerk is geconfigureerd om toegang tot het lokale intranet/LAN toe te staan, mis je de beste functie.

Profiteer van ouderlijk toezicht

Hoewel de meeste mensen waarschijnlijk niet willen controleren waar hun gasten naar kijken of materiaal voor volwassenen blokkeren, betekent dit niet dat ouderlijk toezicht en gerelateerde beperkingen niet nog steeds nuttig zijn voor gastnetwerken.

Met veel bedieningselementen kunt u de toegang tot zaken als peer-to-peer (P2P) -protocollen beperken. Dus als je wilt voorkomen dat je erachter komt dat je neef de Warez King van New Jersey is dankzij een juridische kennisgeving van je ISP, is het een goed idee om je gastnetwerk te beperken.

Schakel Quality of Service (QoS)-regels in

Als u een glasvezelverbinding zonder datalimiet heeft, is deze specifieke instellingencategorie mogelijk zinloos voor u.

Maar als je een tragere verbinding hebt, een veel te kleine datalimiet hebt, of op een andere manier wilt voorkomen dat je gasten netwerkbronnen gebruiken, kun je Kwaliteit van de dienstverlening (QoS) regels voor uw gastnetwerk (of simpelweg het beperken van de beschikbare bandbreedte) is een verstandige zet.

Nadat u uw routerinstellingen hebt gecontroleerd, voor QoS of anderszins, moet u een smartphone of laptop pakken om te testen of ze van kracht zijn. Probeer apparaten op uw lokale LAN te pingen terwijl u bent aangemeld bij het gastnetwerk, voer snelheidstests uit om de QoS uit te proberen en zorg er anders voor dat hoe u denkt dat uw gastnetwerk is geconfigureerd, hoe uw gastnetwerk daadwerkelijk is geconfigureerd.[ad_2]