• Sun. Dec 4th, 2022

CNTech News

Senaste tekniska nyheter och uppdateringar

De VS en de EU werken samen om Big Tech in te dammen

Sep 22, 2022

[ad_1]

Zijn er gebieden waar volgens u meer samenwerking tussen regelgevers kan plaatsvinden?

We werken zeer nauw samen met onze Amerikaanse tegenhangers, zowel de DOJ als de FTC. Als we een mededingingszaak beginnen en we weten dat Amerikaanse collega’s naar dezelfde dingen kijken, vragen we de bedrijven, zou je ons toestemming willen geven om informatie uit te wisselen en hierover te praten? Zodra we de nodige vrijstellingen hebben, kunnen we theorieën over schade bespreken, hoe we dingen zien, hoe we dingen kunnen afdwingen.

Het is gunstig voor ons, want hoe slimmere ogen naar een zaak kijken, hoe beter we het doen. Voor de bedrijven, als het iets is dat kan worden verholpen, dan zal misschien één remedie aan beide kanten van de Atlantische Oceaan werken. We zijn verschillende democratieën, maar we zijn democratieën, en we kunnen meer doen om samen te werken om de normen te bepalen voor hoe technologie wordt gebruikt en ontwikkeld. Daar is wereldwijd behoefte aan.

In de VS wordt gesproken over technologieconcurrentie vaak naar China en investeringen door Chinese bedrijven in de VS. Vindt hetzelfde gesprek plaats in Europa?

Nou, we hebben onlangs twee nieuwe tools gekregen. Een daarvan is het screenen van buitenlandse directe investeringen om te zien of investeerders met de juiste intenties komen: om zaken te doen en geld te verdienen, wat een goede zaak is, of dat het risico bestaat dat de openbare orde of veiligheid wordt ondermijnd. De tweede is een hulpmiddel om naar buitenlandse subsidies te kijken. Als er bijvoorbeeld een openbare aanbesteding voor een brug is, kunnen buitenlandse bedrijven geen aantrekkelijk bod uitbrengen omdat ze goedkope financiering of subsidies krijgen. [The regulation, expected to go into effect next year, also applies to mergers and acquisitions in the EU.]

de EU’s Wet digitale diensten en Wet digitale marktentreden twee wetten in werking die gericht zijn op het reguleren van onlineruimtes en het bevorderen van concurrentie binnen de komende twee jaar. Wat betekent dit voor de dagelijkse gebruiker?

Als je naar de DSA kijkt, zou het internet een veiligere plek moeten worden en meer gaan lijken op de fysieke realiteit: je consumentenrechten worden gerespecteerd, je weet dat er iemand is om bij te klagen als je iets niet goed is en dingen die illegaal zijn zal worden afgenomen. De Wet Digitale Markten is een aanjager voor innovatie in de markt, zodat kleinere bedrijven het echt kunnen redden. Het geeft ons ook informatie over overnames door Big Tech van kleinere bedrijven, zodat we kunnen controleren of een target iets is dat eigenlijk zelfstandig zou moeten schalen.

Deze nieuwe wetten geven je een brede bevoegdheid om bedrijven en hun acties te onderzoeken. Wat voor soort handhavingsbevoegdheid krijgt u?

Het proces om handhavingscapaciteit op te bouwen is gaande. Brussel zal de enige handhaver zijn, maar we coördineren zeer nauw met de lidstaten. We kunnen gemeenschappelijke onderzoeksteams vormen. Nationale mededingingsautoriteiten kunnen ook handhaven buiten wat onder de DMA valt.

De laatste Big Tech-regelgeving van de EU, het privacyraamwerk AVG, is bekritiseerd omdat ze de mensen niet zoveel afschermden als gehoopt.

[ad_2]