• Sun. Jun 26th, 2022

CNTech News

Senaste tekniska nyheter och uppdateringar

Consumentenvertrouwen VK daalt in juni tot recorddieptepunt

Jun 24, 2022


Het vertrouwen van de Britse huishoudens verslechterde in juni opnieuw, waardoor het voor de tweede achtereenvolgende maand een laagterecord neerzette en de bezorgdheid over een terugval in de consumentenbestedingen bij een trage economische groei nog groter werd.

De barometer van het consumentenvertrouwen, samengesteld door onderzoeksbureau GfK, daalde tot min 41 in juni, van min 40 in mei, het laagste niveau sinds de start van het onderzoek in 1974, en miste de verwachting van economen van een lichte stijging tot min 38.

De index is zeven opeenvolgende maanden ononderbroken gedaald als gevolg van de stijgende inflatie, waardoor het consumentenvertrouwen op een niveau kwam dat in het verleden consistent was met economische recessies.

“De stemming van de consument is momenteel donkerder dan in de vroege stadia van de Covid-19-pandemie, het resultaat van het Brexit-referendum van 2016 en zelfs de schok van de wereldwijde financiële crisis van 2008, en nu is er sprake van een dreigende recessie”, klant van GfK zei strategiedirecteur Joe Staton.

Vier van de vijf maatstaven die de vertrouwensindex vormen, daalden in juni in vergelijking met de voorgaande maand, waarbij de sterkste daling werd geregistreerd in de kortetermijnvooruitzichten van consumenten over hun persoonlijke financiën.

“Met de prijzen die sneller stijgen dan de lonen, en het vooruitzicht van stakingen en stijgende inflatie die een zomer van ontevredenheid veroorzaken, zullen velen verrast zijn dat de index niet verder is gedaald”, zei Staton.

De jaarlijkse inflatie in het VK bereikte in mei het hoogste punt in vier decennia van 9,1%, te midden van stijgende voedsel- en energieprijzen, het hoogste percentage van de rijke economieën van de Groep van Zeven. Het bruto binnenlands product kromp in zowel maart als april, wat de kans vergroot dat het VK dit jaar in een recessie belandt.

Het toenemende pessimisme van huishoudens over de staat van de economie en hun financiën zou de bedrijvigheid kunnen drukken als ze hun uitgaven gaan terugdringen. “Groot-Brittannië wordt geconfronteerd met een grimmige nieuwe economische realiteit en de geschiedenis toont aan dat consumenten niet zullen aarzelen om in te krimpen en hun portemonnee te trekken als het moeilijk wordt”, zei Staton.

De consumptie van Britse huishoudens heeft de afgelopen maanden echter veerkracht getoond, ondanks de crisis in de kosten van levensonderhoud, aangezien een solide arbeidsmarkt en forse besparingen als gevolg van de pandemie de inkomens bleven ondersteunen.

“Hoewel de consumentenbestedingen in de komende kwartalen kunnen dalen, is een zeer grote en langdurige crash van de uitgaven niet noodzakelijk aan de orde”, zei assistent-econoom Nicholas Farr van Capital Economics in een notitie voorafgaand aan de publicatie van de gegevens.

De GfK-enquête, die ongeveer 2.000 personen ondervroeg, werd uitgevoerd tussen 1 en 14 juni.