• Sat. Jul 2nd, 2022

CNTech News

Senaste tekniska nyheter och uppdateringar

Canada verbiedt Chinese Huawei-technologieën van 5G-netwerken

May 20, 2022


Door ROB GILLIES, Associated Press

TORONTO (AP) – Draadloze providers in Canada mogen geen Huawei-apparatuur installeren in hun snelle 5G-netwerken, zei de Canadese regering donderdag, samen met bondgenoten bij het verbieden van het gigantische Chinese technologiebedrijf.

Canada was het enige lid van de Five Eyes-alliantie voor het bundelen van inlichtingen dat het gebruik van apparatuur van Huawei Technologies Co. Ltd. in zijn 5G-netwerken niet had verboden of beperkt. De VS en de andere leden – Groot-Brittannië, Australië en Nieuw-Zeeland – hebben Huawei eerder verboden.

“We kondigen onze intentie aan om de opname van Huawei- en ZTE-producten en -diensten in de Canadese telecommunicatiesystemen te verbieden”, zei minister van Industrie François-Philippe Champagne.

Het verbod van Canada omvat ook ZTE Corp., een van China’s grootste technologiebedrijven en een staatsbedrijf.

Politieke tekenfilms

Champagne voegde toe dat “providers die deze apparatuur al hebben geïnstalleerd, het gebruik ervan moeten staken en verwijderen.” Hij zei dat de Canadese draadloze bedrijven geen compensatie zullen krijgen.

De grote draadloze bedrijven in Canada waren al begonnen met andere providers samen te werken.

“Er zijn veel vijandige actoren die klaar staan ​​om kwetsbaarheden in onze verdediging te misbruiken”, zei minister van Openbare Veiligheid Marco Mendicino.

Mendicino zei dat de regering een uitgebreide evaluatie heeft uitgevoerd en haar inspanningen verdubbelt om de Canadezen te beschermen.

China veroordeelde de actie tegen een van zijn nationale kampioenen als een vorm van “politieke manipulatie” uitgevoerd in samenwerking met de VS, die gericht was op het “onderdrukken” van Chinese bedrijven in strijd met de principes van de vrije markt.

“China zal dit incident grondig en serieus evalueren en alle nodige maatregelen nemen om de legitieme rechten en belangen van Chinese bedrijven te beschermen”, zei de Chinese ambassade in Canada in een verklaring op haar website.

China gebruikt dergelijke taal vaak in handelsgeschillen, wat vaak niet leidt tot een stevige reactie van Peking.

De Amerikaanse regering lobbyt al jaren bij bondgenoten zoals Canada om Huawei uit te sluiten van nieuwe ultrasnelle mobiele 5G-netwerken vanwege zorgen dat de communistische heersers van China het bedrijf zouden kunnen dwingen om te helpen met cyberspionage. De VS hebben gewaarschuwd dat het het delen van informatie met landen die Huawei-apparatuur gebruiken, zou heroverwegen.

Het bedrijf heeft de beschuldigingen herhaaldelijk ontkend.

“We zijn teleurgesteld, maar niet verrast. Het verbaast ons dat het zo lang heeft geduurd voordat de regering een besluit nam’, zegt Huawei-woordvoerder Alykhan Velshi. “We zien dit als een politieke beslissing, een beslissing die voornamelijk uit de Verenigde Staten is voortgekomen.”

Velshi zei dat er nog jaren Huawei-apparatuur in Canada zal zijn. Hij zei dat het bedrijf meer dan 1.500 werknemers heeft in Canada en dat tweederde van hen in onderzoek en ontwikkeling werkt.

De ontwikkeling van 5G-netwerken, of netwerken van de vijfde generatie, zal mensen snellere online verbindingen geven en een enorme datacapaciteit bieden om aan de hongerige vraag te voldoen, aangezien steeds meer dingen gekoppeld zijn aan internet en innovaties zoals virtual reality, meeslepende gaming en autonome voertuigen opkomen.

Huawei is de grootste wereldwijde leverancier van netwerkapparatuur voor telefoon- en internetbedrijven. Het is een symbool geweest van China’s vooruitgang om een ​​technologische wereldmacht te worden – en een onderwerp van bezorgdheid over de Amerikaanse veiligheid en wetshandhaving. Sommige analisten zeggen dat Chinese bedrijven internationale regels en normen hebben geschonden en technologie hebben gestolen.

China, de VS en Canada voltooiden vorig jaar wat in feite een gevangenenruil met een hoge inzet was, waarbij een topman van Huawei betrokken was die door de VS was beschuldigd van fraude

China heeft twee Canadezen gevangen gezet kort nadat Canada Meng Wanzhou, de financieel directeur van Huawei Technologies en de dochter van de oprichter van het bedrijf, had gearresteerd op een Amerikaans uitleveringsverzoek. Ze werden in september teruggestuurd naar Canada, dezelfde dag dat Meng terugkeerde naar China nadat hij een deal had gesloten met de Amerikaanse autoriteiten in haar geval.

Veel landen bestempelden de actie van China als ‘gijzelpolitiek’, terwijl China de aanklachten tegen Huawei en Meng heeft beschreven als een politiek gemotiveerde poging om China’s economische en technologische ontwikkeling tegen te houden.

“De beslissing had twee of drie jaar geleden moeten worden genomen, maar het is beter laat dan nooit”, zei Guy Saint-Jacques, een voormalige Canadese ambassadeur in China, over de stap om Huawei te verbieden. “We worden geconfronteerd met een China dat veel agressiever is in het voeren van zijn buitenlands beleid, maar ook in de manier waarop het informatie verkrijgt om zijn doelen te bereiken.”

Saint-Jacques zei dat volgens de Chinese wet geen enkel bedrijf een verzoek van de Chinese overheid om informatie te delen kan weigeren, dus het zou onmogelijk zijn geweest om Huawei’s deelname toe te staan.

Hij verwacht dat China wraak zal nemen.

“Ik verwacht dat we vrij snel van ze zullen horen,” zei hij. “Ze gebruiken handel als wapen en ik vermoed dat we dat in dit geval zullen zien.”

Copyright 2022 Associated Press. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, herschreven of herverdeeld.