• Mon. Jun 27th, 2022

CNTech News

Senaste tekniska nyheter och uppdateringar

Att prata med min PS5 fungerar bättre än jag förväntade mig

Feb 10, 2022

Sonys senaste PS5-beta, som började rullas ut i onsdags, lägger till stöd för en ny “Hey PlayStation!” röstkommando som du kan använda för att öppna spel, appar och inställningar och styra filmer och låtar. Jag har kunnat testa den nya funktionen, och till min förvåning fungerar den faktiskt ganska bra, och jag kunde se att det var ett genuint användbart sätt att navigera i konsolens användargränssnitt.

En sak som jag var glad över att se var att röstkommandofunktionen var opt-in – om det gäller när mjukvaruuppdateringen har släppts brett, betyder det att du aktivt måste välja om du vill att din PS5 ska lyssna på din röst. Efter att jag installerat betan, var jag tvungen att gräva i PS5:s inställningar till en ny “Voice Command (Preview)”-sektion för att slå på den.

När du gör det kommer din PS5 att visa dig instruktioner om hur du uppmanar röstkommandofunktionen – säg bara “Hey PlayStation” (efter att ha sett till att din mikrofon inte är avstängd och att din konsol är ansluten till internet). Instruktionerna inkluderar också en lista över några saker du kan be din PlayStation att göra, som att öppna ett specifikt spel eller pausa musik.

När funktionen är på, när du säger “Hej PlayStation”, kommer en pulserande vit prick att dyka upp i det övre vänstra hörnet av din skärm. När du säger ditt kommando visas det som text bredvid punkten. I mitt testande, om konsolen förstod mitt kommando, som “gå till huvudmenyn” eller “öppna Fortnite”, skulle den göra saken.

När jag skulle göra ett mer vagt uttalande, till exempel bara ordet “Persona”, visar min PS5 istället spel som den tror ligger inom det jag letar efter. Om den bara hittade ett alternativ kunde jag säga “ja” eller “nej” för att öppna den. Om den hittade några, presenterade den dem som en numrerad lista, och jag kunde säga numret för att gå till den saken eller “se mer” för att se en sida med sökresultat.

I mina korta tester översatte min PS5 exakt de allra flesta av mina fraser, även de med påhittade videospelsord som “GreedFall” och “Gungeon” (för Enter the Gungeon). Den svarade omedelbart nästan varje gång jag sa “Hej PlayStation”, även om jag inte är säker på om att ha min DualSense-kontroller som ständigt lyssnar efter min röst kommer att påverka dess redan medelmåttiga batteritid. (PS5:s röstkommandon fungerar också med en DualShock 4 ansluten till en extern mikrofon, ett trådlöst Pulse 3D-headset eller PS5 mediafjärrkontrollen, enligt ett Sony supportdokument.) Och om du föredrar att inte ha din PS5 att lyssna på du hela tiden kan du stänga av det och använda stilla röstkommandon från ett nytt “Voice”-alternativ som är tillgängligt när du trycker på PlayStation-knappen.

Personligen är jag inte säker på hur ofta jag kommer att sluta använda dessa röstkommandon. Men jag har blivit imponerad av vad jag har provat, och jag kunde se hur andra kanske föredrar röstkommandon framför att navigera i PS5:s ibland klumpiga användargränssnitt. Det kan vara lättare att hoppa till ett spel som finns begravt i ditt spelbibliotek bara genom att be om det, till exempel. Och om du säger “Hej PlayStation, stäng av”, kommer den att börja försätta sig i viloläge, vilket faktiskt kan vara ett enklare sätt att stänga av det än vad vi redan har.

Om du använder röstkommandon bör du veta att Sony kommer att spela in din röst för att användas för analys. “När du aktiverar röstkommando (förhandsgranskning), kommer röstdata och interaktioner att samlas in och bearbetas exklusivt för drift, analys och förbättring av funktionen i enlighet med vår integritetspolicy”, säger Sony i ett supportdokument. Men om du inte vill att din röstdata ska analyseras kan du välja bort det i inställningarna.

PS5:s röstkommandon är tillgängliga för personer på betaversionen som släpptes på onsdag, även om funktionen bara fungerar på engelska och för användare med konton registrerade i USA och Storbritannien. Betan innehåller också uppdateringar av PS5:s användargränssnitt, partychatt och mer.