• Mon. Jul 4th, 2022

CNTech News

Senaste tekniska nyheter och uppdateringar

Att bli tillsagd som en “tjejspelare” att gå tillbaka till köket 2022

Jan 31, 2022

TV-spel har alltid varit ett tidsfördriv för barn, tonåringar och även vuxna efter en lång dag på jobbet eller i skolan. Tillgivenheten för den älskade hobbyn har lett till att spelkonsoler, som Nintendo DS, Xbox och PlayStation, blivit häftklamrar i många amerikanska vardagsrum och källare.

Jag växte upp med att se min kusin spela Harry Potter and the Chamber of Secrets-spelet på PlayStation, Pokemon Ruby and Emerald på DS och Wii Sports Resort på Nintendo Wii. Som ung längtade jag efter att bli lite äldre och få en egen spelkonsol.

När min familj flyttade in i vårt första hus köpte vi äntligen vår egen Wii-konsol, tillsammans med spel som Mario Kart Wii, Wii Sports och Just Dance.

Mina syskon och jag ägnade timmar åt att tävla mot varandra i Super Mario Bros, slåss om vem som fick ha vilken karaktär och ständigt ökade varandras höga poäng i Just Dance.

Sedan, som med de flesta andra, slutade min tv-spelsfas när jag började gymnasiet och började studera, arbeta och arbeta mer volontär.

Jag kom inte tillbaka till videospel förrän mitt sista år på gymnasiet. Jag har precis kommit in på Roblox igen – en onlinespelplattform och spelsystem som jag vanligtvis spelar med mina skolvänner eller familj. Jag blev till och med en gång pinsamt slagen av min 6-åriga kusin i Arsenal, ett förstapersonsskjutspel på Roblox.

På ett sätt var Arsenal katalysatorn för min nästa spelfas – PC-spel. Tja, inte riktigt high-end PC-spel, eftersom jag bara äger en bärbar dator från Dell för skolan.

Men den här mäktiga enheten är anledningen till att jag kan spela ett av mina favoritspel just nu – Valorant.

Valorant är ett karaktärsbaserat taktiskt skjutspel. Det kan vara konkurrenskraftigt. Den har exakt skottspel.

Valorant har oförklarlig fysik, herrelösa kulor som mirakulöst sköt mig i huvudet och det bredaste utbudet av spelbara karaktärer som någonsin har prytt tv-spelsvärlden. I spelet försöker två 5-personers lag bestående av olika karaktärer med olika förmågor att ockupera en plats på kartan. Målet är att försvara “spiken” – ett föremål att plantera och desarmera – om du är med i det försvarande laget. Om du är med i det anfallande laget är målet att plantera spiken. Ett annat sätt att vinna är bara att eliminera alla i motståndarlaget.

Ingen av dessa mål är dock svåra att uppnå i jämförelse med de pågående sexistiska kommentarerna som många tjejspelare får.

Jag har haft turen att ha undvikit sexism i videospel genom åren, men att starta ett online, multiplayer-lagbaserat spel inbjuder till obekväma interaktioner.

I’ve meet the incel – en term som är förkortning för “ofrivilligt celibat” och beskriver män som berömmer kvinnor för att de känner att de inte kan attrahera kvinnor sexuellt. Jag har träffat den “simpla” – en pojke som är alltför undergiven mot kvinnor för att få deras uppmärksamhet och tillgivenhet. Jag har träffat “pick me girl” – en tjej som påstår sig “inte vara som andra tjejer” och tävlar om manlig validering.

Jag ville bara fotografera karaktärer på min lilla bärbara dator då och då, inte bråka med barn som tillbringar 23 timmar om dygnet i sina unkna sovrum och skriver iväg på sina oljiga tangentbord.

Överraskande nog har jag de flesta gånger upplevt mer toxicitet från mitt eget team än fienden. Att använda röstkanalen i spelet som en flicka är en uppgörelse mellan bra kommunikation, eller “komma”, eller trakasserier från andra, vanligtvis manliga, lagkamrater.

Att ha en feminin röst möts ofta av frågor som “Är du verkligen en tjej?” eller “Använder du en röstväxlare?” Det insinuerar att flickan inte kan vara en tjej eftersom “tjejer spelar inte tv-spel.”

Dessutom genomsyrar de fantasilösa, överanvända sexistiska skämten spellobbyerna. Jag kan sällan sitta igenom en match utan att översvämmas av snåriga kommentarer om jag bestämmer mig för att säga ifrån.

En gång försökte jag ge ett användbart meddelande om var jag dog och var fienden kan ha varit. Jag antar att min avskräckande tjejighet sipprade genom min mikrofon och personligen förolämpade alla mina andra manliga lagkamrater.

Jag önskar att dessa anekdoter var sarkastiska, men vissa killar har agerat som att de fysiskt skadar dem att lyssna på min röst.

Många tjejer har delat med sig av sina erfarenheter med kvinnofientliga pojkar och kommenterat på sociala medier som TikTok och YouTube.

En användare som heter “kayayluh” på YouTube och TikTok publicerade en video med namnet “The Female Experience OCENSURERAD | Valorant”, som belyste hur hennes manliga lagkamrater gjorde obekväma sexuella kommentarer och ljud mot henne.

Till exempel i videon sa en manlig lagkamrat “Du låter så sexig” som svar på hennes röst. Dessa oönskade kommentarer är uppenbarligen olämpliga, men folk kommer att fortsätta säga dem ändå.

Hon, liksom jag och många andra, har mött trakasserier som undviker rapportering i spelet för det mesta. Det finns inget sätt att rensa alla dessa brottslingar.

Även om jag tycker om att spela spelet och prata med många människor, har minoriteten av sexistiska spelare gjort det nästan outhärdligt att fortsätta. Jag kan bara välja att ignorera dessa spelare, men det endemiska problemet kan inte lösas ensam.