• Mon. Jul 4th, 2022

CNTech News

Senaste tekniska nyheter och uppdateringar

4 manieren waarop u de batterij van uw laptop beschadigt

Jun 24, 2022


Een gele laptop op een gele achtergrond.
80’s Kind/Shutterstock.com

Zorgt u goed voor de batterij in uw? laptop? Terwijl chips efficiënter worden en de levensduur van de batterij toeneemt, kan het vermijden van een paar fouten de gezondheid van uw laptopbatterij op de lange termijn helpen verlengen.

Het constant opladen

Het idee dat uw laptop altijd aangesloten houden is “slecht” komt voort uit de mythe van overladen, maar laptops en andere gadgets die dergelijke batterijen gebruiken overschakelen naar een druppellading als ze bijna vol zijn. Uw laptop zal niet ontploffen of “overladen” als u hem altijd aangesloten houdt.

Met dat in gedachten gaat de lithium-ionbatterij in uw laptop langer mee als deze gedurende langere tijd geen hoogspanningsniveau vasthoudt. Als we het over hebben accu Gezondheid, kan de levensduur van uw batterij worden verlengd door deze niet constant op 100% te houden. Dit betekent dat u uw batterij gebruikt door hem overdag los te koppelen in plaats van hem aangesloten te houden.

Het kan helpen om uw laptop te zien als een gigantische smartphone. De batterijtechnologie in je telefoon is identiek aan die van je laptop, maar het idee om je telefoon constant in het stopcontact te laten zitten, is voor de meeste mensen absurd. Net als uw smartphone, de batterij van uw laptop zullen degraderen na verloop van tijd, ongeacht wat je ermee doet.

Je kunt proberen het te verlengen door je meestal aan goede praktijken te houden, maar voor de meeste mensen is het onmogelijk om een ​​modelburger te zijn als het gaat om goede batterijpraktijken. Uw batterijcapaciteit zal in ongeveer drie jaar waarschijnlijk zijn afgenomen tot ongeveer 70% van de oorspronkelijke capaciteit, waarna u kunt besluiten deze tegen een bescheiden vergoeding te vervangen als u niet van plan bent om te upgraden.

VERWANT: Een batterijstatusrapport genereren op Windows 10 of 11

Toestaan ​​dat het te warm of te koud wordt

Niets is zo dodelijk voor batterijen als ze bloot te stellen aan extreme temperaturen. Het is algemeen bekend dat extreme hitte slecht is voor lithium-ioncellen, maar hetzelfde geldt voor extreme kou.

Als u uw laptop in een auto achterlaat die is blootgesteld aan temperaturen onder het vriespunt (onder 0c of 32f), kan dit leiden tot onherstelbare schade aan de cel. Sommige elektrische voertuigen (EV’s) die lithium-ionbatterijen gebruiken, implementeren temperatuurbeheersystemen in hun auto’s om schade bij bijzonder koud weer te beperken en betere prestaties te krijgen op koude ochtenden.

Een laptop in een passagiersstoel.
KPG-Payless/Shutterstock.com

Uw laptop bevat dergelijke systemen niet, daarom moet u extra voorzichtig zijn. Als het ergste gebeurt en je laptop wordt blootgesteld aan de kou, is het een goed idee om de batterij te laten opwarmen voordat je hem probeert te gebruiken.

Hitte is een andere oorzaak van schade aan de batterij van uw laptop, en het is een probleem dat u waarschijnlijk op elk moment van het jaar tegenkomt. Je laptop urenlang in de zon laten staan ​​is een recept voor een ramp, net als hem zo heet laten worden dat de veiligheidsmechanismen treden in werking waardoor de stroom wordt uitgeschakeld.

U kunt dit voorkomen door uw laptop niet te belasten zonder voldoende luchtstroom, in een ruimte die niet verstikkend heet is. Wees extra voorzichtig wanneer u uw laptop op een bed of een ander stoffen oppervlak gebruikt, aangezien veel ventilatieopeningen aan de zijkanten en achterkant van het deksel hebben die gemakkelijk verstopt kunnen raken door zachte meubels.

Laptop op een bed naast een dagboek en een kopje koffie.
Ilya Oreshkov/Shutterstock.com

Als je merkt dat je laptop bij normaal gebruik bijzonder warm is, bedenk dan hoe erg het kan worden als je hem belast met 3D-toepassingen of een videoweergave. Stof en ander vuil kan zich ophopen in de ventilatieopeningen en in de laptop, dus overweeg om deze schoon te maken om luchtstroom verbeteren (vooral als het een paar jaar oud is).

Houd er rekening mee dat sommige merken laptops openen maakt de garantie ongeldig. Als uw machine nog steeds onder de garantie valt en u merkt dat er warmte wordt opgebouwd, is het misschien een goed idee om contact op te nemen met de fabrikant om het probleem te laten bekijken. Als er niets anders is, kunnen ze het stof wegblazen zonder uw garantie voor toekomstige reparaties te laten vervallen.

VERWANT: Een oververhitte laptop diagnosticeren en repareren?

Geen ondiepe lozingen uitvoeren

Lithium-ionbatterijen gaan langer mee als ze binnen ongeveer 40-80% van hun maximale capaciteit blijven. Als u de batterij te veel laat ontladen, kan de levensduur worden verkort, en hetzelfde geldt voor het langdurig boven de 80% houden. Veel fabrikanten bieden nu batterijbesparende “lange levensduur” -modi om hierbij te helpen, zoals samengevat door: Batterij Universiteit:

“Een laptopbatterij kan worden verlengd door de laadspanning te verlagen wanneer deze is aangesloten op het AC-net. Om deze functie gebruiksvriendelijk te maken, moet een apparaat een ‘Long Life’-modus hebben die de batterij op 4,05 V/cel houdt en een SoC van ongeveer 80 procent biedt. Een uur voor vertrek vraagt ​​de gebruiker de modus “Volledige capaciteit” aan om de lading op 4,20 V/cel te brengen.

Bij sommige laptops kunt u het oplaadpercentage beperken tot ongeveer 80% om de levensduur van uw batterij te verlengen. Deze functie wordt ondersteund door specifieke fabrikanten die hun eigen apps gebruiken, zoals MyASUS voor ASUS-gebruikers en de instelling “Battery Limit Mode” voor Microsoft Surface-gebruikers. Andere gebruikers kunnen de freeware proberen Battery Limiter-app voor Windows.

AlDente Pro voor macOS

Op macOS kun je Al dente tot een laadlimiet instellen of gebruik de ingebouwde geoptimaliseerde oplaadfunctie van Apple als je je aan een regelmatig schema houdt. Geoptimaliseerd opladen leert van uw schema door uw laptop op een verminderde capaciteit te houden totdat u hem nodig heeft. Als macOS herkent dat je je laptop elke dag om 8 uur ‘s ochtends van de lader haalt om naar je werk te gaan, zal hij pas ‘s ochtends voor 100% worden opgeladen, zelfs als je hem de avond ervoor aansluit.

VERWANT: Hoe u uw MacBook-batterij gezond kunt houden en de levensduur kunt verlengen?

Niet één keer per maand ontladen

Dit klinkt misschien tegenstrijdig, aangezien we al hebben gezegd dat het slecht nieuws is om een ​​batterij volledig te ontladen. Maar als u een batterij nooit volledig laat ontladen, kan deze onnauwkeurig worden bij het rapporteren van het huidige laadniveau.

Dit is om een ​​paar redenen slecht. Om te beginnen weet u misschien niet hoeveel batterij u nog heeft en kunt u kortsluiting krijgen. Veel andere goede praktijken (zoals uw batterij boven de 40% houden of de lading beperken tot ongeveer 80%) zijn afhankelijk van het weten wat uw werkelijke laadniveau is.

Batterijpercentage op MacBook Pro

Dit is met name het geval als u er alles aan doet om de batterijlading te beperken tot minder dan 100%, met behulp van een app zoals AlDente of Battery Limiter. Voor dit soort gebruik kan het zijn dat uw batterijniveau vaker opnieuw moet worden gekalibreerd, dus we raden aan om eenmaal per maand volledig te ontladen.

Zorg ook voor de batterij van uw smartphone

Aangezien uw smartphone een laptop in zakformaat is die wordt aangedreven door een kleinere lithium-ioncel, veel van dit advies is daar ook van toepassing. Functies zoals Geoptimaliseerd opladen bestaat op iOSook wel bekend als Adaptief opladen op Android.

Uiteindelijk is uw batterij aan vervanging toe. Leer hoe te vertellen het is tijd om de oude cel te verwisselen. Zodra uw batterij in de vorm van een schip is, moet u ervoor zorgen dat u deze nooit te laag laat (meer dan eens per maand) door een goede draagbare lader.