• Sat. Jul 2nd, 2022

CNTech News

Senaste tekniska nyheter och uppdateringar

4 gebouwen bij observatorium in Arizona verloren in wildvuur

Jun 24, 2022


TUCSON, Ariz. (AP) – Vier niet-wetenschappelijke gebouwen in het Kitt Peak National Observatory ten zuidwesten van Tucson zijn verloren gegaan door een bosbrand, maar vroege aanwijzingen tonen aan dat andere gebouwen op het terrein niet beschadigd leken te zijn, zeiden de autoriteiten zaterdag.

Buell T. Jannuzi, hoofd van de afdeling Sterrenkunde aan de Universiteit van Arizonazei dat het vuur de telescoop en de wetenschappelijke gebouwen van het observatorium niet leek te hebben beschadigd, hoewel een nader onderzoek van de locatie nog niet was gedaan vanwege veiligheidsproblemen.

“Dit is de meest dreigende brand die ik me kan herinneren in Kitt Peak in de afgelopen 25 jaar”, zei Jannuzi.

Het vuur bereikte het observatorium begin vrijdag. Bemanningen waren van plan om de schade later zaterdag bij het observatorium te beoordelen als de omstandigheden een veilige toegang tot het gebied toestonden.

Kitt Peak National Observatory wordt beheerd door NOIRLab, het centrum van de National Science Foundation voor optisch-infraroodastronomie op de grond. De Universiteit van Arizona, die sinds 1962 een telescoop op de locatie heeft, is een huurder van het observatorium.

Politieke tekenfilms

De door bliksem veroorzaakte brand, die eerder deze week leidde tot een evacuatie van het observatorium, was zaterdag gegroeid tot 27 vierkante mijl (71 kilometer). De brand, die op 11 juni begon op een afgelegen heuvelrug in het Tohono O’odham-indianenreservaat, was niet onder controle.

In het noorden New Mexicohebben autoriteiten die zich zorgen maken over de dreiging van overstromingen na bosbranden nu de staat het moessonseizoen ingaat, de inwoners van de provincies San Miguel en Mora gewaarschuwd om klaar te zijn om te evacueren vanwege overstromingsrisico’s, meldde de Albuquerque Journal.

Het grootste gebied met overstromingsdreigingen is waar een brand die twee maanden geleden begon, tot dusver 533 vierkante mijl (1.381 vierkante kilometer) heeft verbrand. De brand is voor 72% ingeperkt.

En in het zuidwesten Alaska Ambtenaren zeggen dat de onmiddellijke dreiging is overgegaan op gemeenschappen in de buurt van St. Mary’s door een brand die zaterdag 643 vierkante kilometer groot was geworden.

Copyright 2022 Associated Press. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, herschreven of herverdeeld.